Zrobiłam ser żółty oczywiście nie jest to taki ser jaki kupujemy w sklepie. Jest to ser zrobiony w warunkach domowych. Mieliśmy go na śniadanie ze świeżym pieczywem. Bardzo łatwo go zrobić, a z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 1kg sera. Można go robić nawet z marketowych składników.
Zrobiłam dla Was zdjęcia krok po kroku jak go przygotować:
Mleko należy zagotować w dużym garnku z dodatkiem soli. Na gotujące się mleko wrzucamy stopniowo pokruszony twaróg. Od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliło. Kiedy wytraci się serwatka ściągamy z gazu. Serwatka to taka żółta woda - zobaczycie ją najlepiej kiedy zamieszacie. Przelewamy wszystko przez sitko, utworzy już się ładny serek. Serwatkę - czyli tą wodę wylewamy, a ser zostawiamy. W dużym garnku (czystym) rozpuszczamy masło i kiedy będzie już podgrzane wrzucamy nasz ser. Mieszamy energicznie aż wszystko się połączy. Teraz dodajemy żółtka i szybko mieszamy żeby nie zrobiła się jajecznica🤪 Powstanie coś podobnego do serka topionego. Teraz dodaje sodę i masa urośnie. Przekładamy do wyłożonych wcześniej folią naczyń do części masy dodałam czarnuszkę ale można dodać co tylko się chce. Na tym etapie wystarczy odstawić do wystudzenia, a następnie schować do lodówki. Na drugi dzień można jeść. Jako dodatki możemy użyć zioła, czarnuszkę, suszone pomidory, czosnek.Domowy ser żółty
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy