ŚNIADANIA

Domowy ser żółty

18/02/2021

Zrobiłam ser żółty oczywiście nie jest to taki ser jaki kupujemy w sklepie. Jest to ser zrobiony w warunkach domowych. Mieliśmy go na śniadanie ze świeżym pieczywem. Bardzo łatwo go zrobić, a z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 1kg sera. Można go robić nawet z marketowych składników.

Zrobiłam dla Was zdjęcia krok po kroku jak go przygotować:

Domowy ser żółty

Śniadania
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 30min

Składniki

  • Na dwa serki czyli ~1kg potrzeba:
  • 1 litr mleka minimum 3,2%,
  • 1 kg twarogu półtłusty lub tłusty,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • dodatki

Wykonanie

1

Mleko należy zagotować w dużym garnku z dodatkiem soli.

2

Na gotujące się mleko wrzucamy stopniowo pokruszony twaróg.

3

Od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliło.

4

Kiedy wytraci się serwatka ściągamy z gazu. Serwatka to taka żółta woda - zobaczycie ją najlepiej kiedy zamieszacie.

5

Przelewamy wszystko przez sitko, utworzy już się ładny serek.

6

Serwatkę - czyli tą wodę wylewamy, a ser zostawiamy.

7

W dużym garnku (czystym) rozpuszczamy masło i kiedy będzie już podgrzane wrzucamy nasz ser.

8

Mieszamy energicznie aż wszystko się połączy.

9

Teraz dodajemy żółtka i szybko mieszamy żeby nie zrobiła się jajecznica🤪

10

Powstanie coś podobnego do serka topionego.

11

Teraz dodaje sodę i masa urośnie.

12

Przekładamy do wyłożonych wcześniej folią naczyń do części masy dodałam czarnuszkę ale można dodać co tylko się chce.

13

Na tym etapie wystarczy odstawić do wystudzenia, a następnie schować do lodówki. Na drugi dzień można jeść.

Moja rada

Jako dodatki możemy użyć zioła, czarnuszkę, suszone pomidory, czosnek.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz