Pizzerki to nie tylko super rozwiązanie na przekąskę ale też do pracy czy na piknik. Szybko i łatwo możemy je zrobić, a w dodatku super też smakują na drugi dzień. Zawsze używam tego samego przepisu na drożdżowe ciasto. Jest to kolejny stary przepis i kolejny warty zapisania. Takie pizzerinki możecie też zrobić z innymi dodatkami. Zwykle robię z pieczarkami ale zdarzyło mi się też zrobić z papryka, szynką czy kukurydzą jako dodatek do pieczarek.
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko sól i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło i oregano. Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę podsmażamy i solimy. Odstawiamy na bok. Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 9. Robimy kulki i rozpłaszczamy na blaszce robiąc wgłębienie na nadzienie smarujemy sosem pomidorowym. Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2-3 łyżeczki nadzienia. Posypujemy serem. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20min. Piekłam 180’C ok 15- 20min. Opcjonalnie można dodać przyprawę - czosnek suszony pomidor.Pizzerki
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy