PRZEKĄSKI

Pizzerki

27/09/2022

Pizzerki to nie tylko super rozwiązanie na przekąskę ale też do pracy czy na piknik. Szybko i łatwo możemy je zrobić, a w dodatku super też smakują na drugi dzień. Zawsze używam tego samego przepisu na drożdżowe ciasto. Jest to kolejny stary przepis i kolejny warty zapisania. Takie pizzerinki możecie też zrobić z innymi dodatkami. Zwykle robię z pieczarkami ale zdarzyło mi się też zrobić z papryka, szynką czy kukurydzą jako dodatek do pieczarek.

Pizzerki

Przekąski
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • 20g świeżych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 500g mąki pszennej typ 405,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 50g masła - roztopionego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Nadzienie:
  • 500g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • 150g tartego sera,
  • ketchup lub passata,

Wykonanie

1

Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min.

2

Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko sól i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło i oregano.

3

Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min.

4

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę podsmażamy i solimy. Odstawiamy na bok.

5

Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 9.

6

Robimy kulki i rozpłaszczamy na blaszce robiąc wgłębienie na nadzienie smarujemy sosem pomidorowym.

7

Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2-3 łyżeczki nadzienia.

8

Posypujemy serem.

9

Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20min.

10

Piekłam 180’C ok 15- 20min.

Moja rada

Opcjonalnie można dodać przyprawę - czosnek suszony pomidor.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz