PRZEKĄSKI

Gofry z cukinii

15/09/2021

Co jeszcze zrobię z cukinii? Nie wiem ale coś na pewno. Po prostu na bieżąco muszę coś wymyślać. Bo kolejne już urosły. Lubię cukinie i raz w tygodniu spokojnie mogę ją zjeść. Trochę też zamknęłam w słoiku. Część jako salsę – sos do makaronu/ryżu, a drugą część marynowaną z kurkumą.

Tym razem zrobiłam gofry – podałam je z jogurtem naturalnym i łososiem. Chyba przez to, że potłukł mi się talerzyk całkowicie zapomniałam dać go do zdjęcia. Jakby nie było gofry były smaczne również na sucho. Mogą być propozycją na przekąskę ale też na obiad. Następnym razem spróbuję podać je z gulaszem.

Gofry z cukinii

bazyliowe.pl Porcje: 12szt.
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • 500g cukinii,
  • 100g parmezanu,
  • 1 mała cebula,
  • 100g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100ml mleka,
  • 20g oliwy,
  • 5g soli,
  • 4g proszku do pieczenia,

Wykonanie

1

Cukinie oraz cebulę zetrzeć na tarce i lekko posolić - odstawić na 15min

2

Parmezan zetrzeć i odstawić.

3

W misce wymieszać: mleko, jajka, oliwę, mąkę, proszek i sól.

4

Z cukinii odlać wodę i dodać do masy, dodać tez starty ser.

5

Wszystko wymieszać i wypiekać gofry aż się zarumienią.

Moja rada

Podałam z jogurtem naturalnym i łososiem. Można podać z gulaszem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz