PRZETWORY

Śliwki w słoiku

14/09/2021

Te śliwki są bardzo proste do zrobienia. Tak samo robi się inne owoce ja tak robię też jagody z tym, ze do jagód nie dodaję już wody. Takie śliwki zimą będą super do placka albo po prostu upieczone z kruszonką. Ostatnio użyłam ich do brownie z buraka ponieważ przez felerną zakrętkę jeden słoik mi się nie zamknął.

Śliwki w słoiku

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 5
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 2kg śliwek,
  • Dodatkowo do każdego słoika:
  • 1 łyżka cukru,
  • 50-100ml wody,

Wykonanie

1

Śliwki należy umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i włożyć do wyparzonego słoika.

2

Do każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę cukru i wlewamy wodę 50-100ml zależy od wielkości słoika.

3

Zakręcamy i pasteryzujemy 15-20min

Moja rada

Mi wyszło 5 dużych słoików.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz