SŁODKOŚCI

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

14/09/2021

To jest chyba najłatwiejsze ciasto jakie znam. Zawsze wychodzi i nigdy nie zawodzi. Wygląda jak drożdżówka ale nią nie jest. Jest lepsze, bo jeszcze kilka dni po upieczeniu smakuje jak świeże. Można je zrobić z każdymi owocami. A maślankę zamienić na jogurt grecki lub zsiadłe mleko, w każdej wersji jest tak samo smaczne. Wyjdzie każdemu – nawet jeśli komuś wydaje się, że nie umie piec.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 180g cukru,
  • 70ml oleju,
  • 300g maślanki,
  • 500g mąki,
  • 2g sody,
  • śliwki 8-10szt
  • Kruszonka:
  • 50g masła,
  • 50g cukru,
  • 100g mąki,
  • Lukier:
  • 50g cukru pudru,
  • 10ml mleka,

Wykonanie

Ciasto;

1

Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy olej,

2

maślankę, mąkę oraz sodę.

3

Wyrabiamy ciasto i wykładamy do natłuszczonej blaszki.

4

Układamy śliwki przekrojone na pół.

Kruszonka:

5

Z masła, cukru i mąki ucieramy kruszonkę i posypujemy ciasto.

6

Pieczemy 180’C 50min.

7

Moja blaszka ma 33x23cm

8

Po przestudzeniu ciasta z cukru pudru i mleka robimy lukier i polewamy ciasto.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz