To jest chyba najłatwiejsze ciasto jakie znam. Zawsze wychodzi i nigdy nie zawodzi. Wygląda jak drożdżówka ale nią nie jest. Jest lepsze, bo jeszcze kilka dni po upieczeniu smakuje jak świeże. Można je zrobić z każdymi owocami. A maślankę zamienić na jogurt grecki lub zsiadłe mleko, w każdej wersji jest tak samo smaczne. Wyjdzie każdemu – nawet jeśli komuś wydaje się, że nie umie piec.
Ciasto; Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy olej, maślankę, mąkę oraz sodę. Wyrabiamy ciasto i wykładamy do natłuszczonej blaszki. Układamy śliwki przekrojone na pół. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki ucieramy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy 180’C 50min. Moja blaszka ma 33x23cm Po przestudzeniu ciasta z cukru pudru i mleka robimy lukier i polewamy ciasto.Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki
Wykonanie
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy