Sernik ten to specjalność restauracji La Viña w San Sebastian. Ten baskijski sernik zrobiony jest bez spodu i w dodatku jest bezglutenowy. Przygotowanie tego sernika do pieczenia zajmuje mniej niż 5 minut. Sprawdzi się super dla osób które lubią sernik ale niekoniecznie mają ochotę na długie ubijanie masy. Tutaj nie ma żadnych komplikacji. Nie trzeba oddzielać białek i żółtek. Po prostu wystarczy wymieszać wszystko i upiec.
Jego poczerniały blat otoczony spalonym pergaminem skrywa w środku teksturę miękkiego kremu. Jego wygląd może wydawać się brzydki ale smak jest spektakularny. Nie bez powodu nazywany jest burnt cheesecake (tłumaczenie; spalony sernik). Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że brzegi ciasta karmelizują się tworząc naturalną skórkę. Smak pieczonej skórki z kremowym wnętrzem sprawia, że ten przepis na sernik jest niezwykły. Wydaje się, że był pieczony za długo tak jakby ktoś przez przypadek utworzył klasykę. Należy go zrobić tak żeby z zewnątrz był dobrze zarumieniony ale nie wysuszać środka.
Sernik powinien być zrobiony z kremowego serka. Sugerowany to philadephia lub mascarpone. Jednak ja użyłam ogólnodostępnego serka w wiaderku i wyszedł super. Być może to profanacja ale warto kombinować z tego co mamy w zasięgu ręki.
Twórca przepisu Santiago Rivera mówi, że jego przepis ma być dostosowany do gustu domowego kucharza: „Jeśli chcesz sól, dodaj sól; jeśli chcesz wanilię, dodaj wanilię; niektórzy dodają skórkę z cytryny ”.
Sernik po wyciągnięciu z piekarnika wydaję się być surowy w środku. Przed wyjęciem tortownicy z tortownicy należy odczekać, aż ciasto całkowicie ostygnie. Polecam zrobić to dzień wcześniej zanim zechcesz go zjeść ponieważ noc w lodówce naprawdę dużo daje. Papier warto lekko natłuścić wtedy ładnie przylega do foremki.
Do misy miksera wkłady serek, jajka wybijamy do garnuszka mieszamy białka z żółtkami i dodajemy do serka, następnie cukier, wanilię oraz przesianą skrobię i śmietankę. Wszystko mieszamy dosyć szybko i nie za długo. Nie napowietrzamy masy. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i kilka razy uderzamy formą o blat tak żeby wyszły bąbelki powietrza. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 240’C + termoobieg 30min. Sernik będzie upieczony ale płynny. Należy go schłodzić najpierw w temp pokojowej 2h, a potem minimum 12h w lodowce. Warto czekać! Forma 22cm średnicy.Sernik San Sebastian
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
30/08/2024 -
06/02/2023 -
10/01/2023
Brak komentarzy