PIECZYWO/ SŁODKOŚCI

Pistacjowe bułeczki

10/01/2023

Od kiedy kupiłam pierwszy raz ten krem pistacjowy to tylko myślę do czego go wykorzystać. Używam go do tej pory do sernika i jako dodatek do kremu wypełniającego ptysie. Mam już kolejne pomysły dlatego dzisiaj kupiłam kolejne dwa słoiczki. Krem jest dostępny w biedrze ale wiem od swoich obserwatorów, że w lidlu ponoć można kupić podobny. Bułeczki pachną i smakują obłędnie. Pamiętajcie tylko, że drożdżowe ciasto najlepiej smakuje w dzień wypieku.

Jeśli chodzi o zaczyn do ciasta drożdżowego to od dłuższego czasu nie robię go. Ciasto jak widać jest bardzo puszyste i rośnie super.

Pistacjowe bułeczki

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 9
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Ciasto:
  • 250ml mleka,
  • 20g drożdży,
  • 50g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 550g mąki,
  • 2 jajka,
  • 50g rozpuszczonego masła,
  • Dodatkowo:
  • 200g kremu pistacjowego,
  • 20g posiekanych pistacji,
  • Lukier:
  • 2 łyżki cukru pusty,
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego,

Wykonanie

1

Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do misy w takiej kolejności jak jest napisane.

2

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30min.

3

Po tym czasie ciasto wyciągamy na obsypaną mąką stolnicę.

4

Rozwałkowujemy i smarujemy kremem.

5

Kroimy na 9 kawałków ok. 5cm szerokości.

6

Zwijamy i układamy na blaszce.

7

Odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia.

8

Pieczemy 180’C 30min.

9

Potem z podanych składników robimy lukier.

10

Oblewamy i posypujemy pistacjami.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz