Od kiedy kupiłam pierwszy raz ten krem pistacjowy to tylko myślę do czego go wykorzystać. Używam go do tej pory do sernika i jako dodatek do kremu wypełniającego ptysie. Mam już kolejne pomysły dlatego dzisiaj kupiłam kolejne dwa słoiczki. Krem jest dostępny w biedrze ale wiem od swoich obserwatorów, że w lidlu ponoć można kupić podobny. Bułeczki pachną i smakują obłędnie. Pamiętajcie tylko, że drożdżowe ciasto najlepiej smakuje w dzień wypieku.
Jeśli chodzi o zaczyn do ciasta drożdżowego to od dłuższego czasu nie robię go. Ciasto jak widać jest bardzo puszyste i rośnie super.
















Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do misy w takiej kolejności jak jest napisane. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30min. Po tym czasie ciasto wyciągamy na obsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy i smarujemy kremem. Kroimy na 9 kawałków ok. 5cm szerokości. Zwijamy i układamy na blaszce. Odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia. Pieczemy 180’C 30min. Potem z podanych składników robimy lukier. Oblewamy i posypujemy pistacjami. Pistacjowe bułeczki
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy