SŁODKOŚCI

Ptysie z kruszonką

18/10/2021

Chociaż moja babcię Alę kojarzę głównie z ptysiami. Do dzisiaj je pamiętam – były jedyne w swoim rodzaju. Jednak było to prawie 20 lat temu i wtedy nikt nie robił zdjęć na każdym kroku. Ja mimo, że próbowałam wiele razy zrobić ptysie czy chociaż karpatkę to ciasto parzone nie chciało ze mną współpracować. Po prostu zawsze wychodziła karpatka płaska – nie wiem, nie pytajcie.

Tym razem porwałam się na skomplikowany przepis na ptysie z kruszonką – choux au craquelin. Podeszłam do tego bardzo na luzie. Na nic nie liczyłam więc nie mogłam być zawiedziona gdyby nie wyszło. Zrobiłam ciasto parzone. I całe szczęście zanim wystygła część gotowana trafiłam na film instruktażowy. Ja robiłam ptysie według innego przepisu ale ta instrukcja bardzo mi pomogła.

Ptysie wyszły, zrobiłam krem którego było ciut za mało ale ptysie były idealne do jedzenia. Zatem nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. W przepisie podam Wam 2x takie proporcje na krem więc powinno być dość:) Przyrządziłam krem – od początku miałam wizję na krem pistacjowy oraz czekoladowy. W trakcie koncepcję zmieniłam i zamiast czekoladowego zrobiłam żurawinowy. Nie miałam wielkich oczekiwań ale miałam nadzieję, że to wyjdzie, bo nie miałam planu B. W niedzielę też sklepy były nieczynne więc nawet gdyby nie wyszły po prostu nie miałabym żadnej alternatywy. Lubię wyzwania i czasami po prostu warto zrobić coś wymagającego żeby podnosić sobie poprzeczkę wyżej.

Krem z pistacji kupiłam na włoskim tygodniu w Biedronce.

Ptysie z kruszonką

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 14
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Ptysie
  • 250ml wody,
  • 90 g masła
  • szczypta soli
  • 160g mąki typ 450,
  • 4 jajka,
  • Kruszonka:
  • 80 g miękkiego masła,
  • 70 g brązowego cukru,
  • 80 g mąki typ 450,
  • Krem pistacjowy:
  • 250g śmietanki 36%,
  • 250g mascarpone,
  • 100g kremu z pistacji,
  • 15g cukru,
  • Krem żurawinowy,
  • 250g mascarpone,
  • 15g cukru,
  • 30-50g konfitury z żurawiny,

Wykonanie

Ptysie - ciasto parzone:

1

Wodę, masło i sól zagotować w garnku. Na gotującą się miksturę wysypać mąkę i energicznie mieszać do połączenia składników. Ściągnąć z gazu i dalej mieszać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia.

2

Po tym czasie przełożyć wystudzone ciasto do misy miksera i dodawać po 1 jajku - wymieszać dokładnie i dodać następne - czynność powtarzać aż wszystko będzie wymieszane. Na papierze do pieczenia narysować kółka od szklanki. Przełożyć papier na druga stronę tak żeby tusz nie odbił nam się na ptysiach. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać niewielkie ptysie. Tą samą szklanką którą rysowaliśmy wycinamy zamrożoną kruszonkę i układamy na cieście. Ptysie pieczemy 210'c 10min, następnie zmieniamy pokrętło na 175'C i pieczemy 15min po tym czasie wyłączamy piekarnik - nie uchylamy drzwiczek i zostawiamy ptysie w środku na 5-7min.

Kruszonka:

3

Miękkie masło, cukier oraz mąkę połączyć. wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia. Przykryć drugim takiej samej wielkości kawałkiem papieru i rozwałkować. Włożyć do zamrażarki na czas robienia ciasta.

Krem pistacjowy:

4

Kremówkę ubić z mascarpone oraz cukrem, dodać krem z pistacji i energicznie wymieszać.

Krem z żurawiny:

5

Mascarpone połączyć z żurawiną i cukrem - można zblendować.

Ptysie:

6

Czapeczki ptysiów odciąć nożem. Napełnić kremem najpierw jednym, potem drugim i nałożyć czapeczki.

7

Smacznego!

Moja rada

Na dużej blasze jednocześnie można zrobić 8 ptysiów - bardzo dużo rosną.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz