OBIADY

Langosz

15/10/2021

Langosza pierwszy raz jedliśmy z foodtrucka i był pyszny. Już wtedy miałam w planie żeby zrobić kiedyś na obiad. Z planami jednak rożnie bywa. Czasami po prostu pomysł musi odczekać swoje. Tak też było i tym razem. Warto było czekać i zbierać informacje co i jak. Wyszły idealnie – pyszne takie jakie poznaliśmy. Zatem przepis ląduje tutaj – w mojej 'książce kucharskiej”.

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Ciasto drożdżowe zrobione z dodatkiem tłuczonych ziemniaków smażone na głębokim oleju w postaci placków. langosz jakiego znałam do tej pory podany był z sosem czosnkowym i tartym serem. Jednak można go podać również na słodko. Albo w innej wytrawnej wersji np. z gulaszem.

Langosz

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 60min

Składniki

  • Ciasto:
  • 400ml mleka,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 15g cukru,
  • 600g mąki,
  • 20g oliwy,
  • 10g soli,
  • 200g ugotowanych ziemniaków,
  • Sos czosnkowy:
  • 200g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • Dodatkowo:
  • 200g tartego sera,
  • olej do smażenia

Wykonanie

Ciasto:

1

Mleko lekko podgrzać i wymieszać z cukrem oraz drożdżami. Wymieszać i odstawić na 15-20min aż drożdże zaczną pracować.

2

Po tym czasie dodać mąkę, sól oraz oliwę. Ciasto wymieszać na gładką masę.

3

Na końcu dodać utłuczone ziemniaki i wymieszać ciasto kolejny raz.

4

Natłuścić ciasto żeby nie kleiło się do rąk i formować niewielkie placki.

5

Placki układać na mocno natłuszczonej blaszce żeby łatwo było je ściągnąć do smażenia.

6

Odstawić na 20-30min do wyrośnięcia.

7

W tym czasie przygotować sos.

Sos czosnkowy:

8

Jogurt połączyć z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryny, szczypta soli i pieprzu.

Lagosze:

9

Smażyć na rozgrzanym oleju po jednym placku z każdej strony. Podać z sosem czosnkowym oraz tartym serem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz