Risotto to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Potrzeba czasu i cierpliwości ale smak wynagradza nam wszystko. Do zrobienia w nieskończonych kombinacjach. Zawsze tak samo pyszne. Hmm… czy to nie brzmi jak reklama?
Najbardziej kurki lubię jeść ale nie zbierać. Kurki to takie grzyby które albo wiesz gdzie rosną albo musisz kupić. Mimo, że grzybobranie bardzo lubię to w sezonie kurkowym nie praktykuję. Jednak przyszły czasy kiedy kurki można kupić w markecie 🙂
Cebule i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodajemy ryż i smażymy minutę. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Kolejno wlewamy łyżkę bulionu kiedy odparuje następna i tak postępujemy z całą resztą bulionu. Przy ostatniej łyżce bulionu dodajemy kurki. Po ok. 5min powinny być dobre. Dorzucamy starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Żeby uzyskać żółty kolor ryżu wystarczy szczypta kurkumy.Risotto z kurkami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy