Pierwszy raz robiłam coś takiego. Wyszedł w smaku super, a jego jedyny minus to czas. Potrzeba go bardzo dużo żeby sos fajnie odparować. Jednego dnia gotowałam go 4h i kolejnego drugie tyle. Zastanawia mnie tylko jedno – jakim cudem sosy sklepowe są takie bardzo mocno czerwone. W domu chyba nie da rady tego zrobić. Jednak mimo wszystko sos wyszedł bardzo dobry.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz obrany i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory razem ze skórkami. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Bez pokrywki żeby jak najwięcej wody odparowało. Gotowałam w sumie 8h. Wszystko zblendować, doprawić i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 15-20min. Z tej porcji wyszło 2 litry sosu +/- 10 słoiczków ok. 200ml
Gotowałam wszystko 4h jednego dnia i 4h kolejnego już zblendowane.Sos do pizzy
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy