PRZETWORY

Sos do pizzy

09/08/2021

Pierwszy raz robiłam coś takiego. Wyszedł w smaku super, a jego jedyny minus to czas. Potrzeba go bardzo dużo żeby sos fajnie odparować. Jednego dnia gotowałam go 4h i kolejnego drugie tyle. Zastanawia mnie tylko jedno – jakim cudem sosy sklepowe są takie bardzo mocno czerwone. W domu chyba nie da rady tego zrobić. Jednak mimo wszystko sos wyszedł bardzo dobry.

Sos do pizzy

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: długo

Składniki

  • 3kg pomidorów,
  • 1 główka czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczypta chili/pieprzu,

Wykonanie

1

Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz obrany i posiekany czosnek.

2

Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory razem ze skórkami.

3

Gotujemy od czasu do czasu mieszając.

4

Bez pokrywki żeby jak najwięcej wody odparowało.

5

Gotowałam w sumie 8h.

6

Wszystko zblendować, doprawić i przełożyć do słoiczków.

7

Pasteryzować 15-20min.

Moja rada

Z tej porcji wyszło 2 litry sosu +/- 10 słoiczków ok. 200ml Gotowałam wszystko 4h jednego dnia i 4h kolejnego już zblendowane.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz