Zawsze jak robię leczo w słoiki to po prostu używam tych warzyw które wyrosły. Nie skupiam się nad tym, że ma być tyle tego, a tyle tamtego. Warzywa można dowolnie wymieniać. Dobrze żeby ilość warzyw wagowo się zgadzała.
Takie leczo po pracy to zbawienie. Zwłaszcza kiedy macie za sobą męczący dzień. Wystarczy pójść do spiżarni, do garnka wkroić jakieś mięsko i wszystko podgrzać. Jest szybko i smacznie, a warzywa latem są naprawdę tanie.
Pomidory gotujemy 1h następnie blendujemy. Dodajemy pokrojoną marchew, a po 15 min resztę warzyw. Dodajemy zeszkloną cebulę. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 25min w 0,5 litrowych słoikach, te litrowe słoiki to już 45-60 min pasteryzacji. Użyłam ok. 7-8kg warzyw które można dowolnie zmieniać ale wagowo musi tyle być.Leczo do słoika
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy