PRZETWORY

Leczo do słoika

10/08/2021

Zawsze jak robię leczo w słoiki to po prostu używam tych warzyw które wyrosły. Nie skupiam się nad tym, że ma być tyle tego, a tyle tamtego. Warzywa można dowolnie wymieniać. Dobrze żeby ilość warzyw wagowo się zgadzała.

Takie leczo po pracy to zbawienie. Zwłaszcza kiedy macie za sobą męczący dzień. Wystarczy pójść do spiżarni, do garnka wkroić jakieś mięsko i wszystko podgrzać. Jest szybko i smacznie, a warzywa latem są naprawdę tanie.

Leczo do słoika

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • 2kg pomidorów,
  • 2kg papryki,
  • 1kg marchewki,
  • 2 cukinie 500-600g,
  • 2 dynie hokkaido 1kg,
  • 2 patisony 500g,
  • 1 por,
  • 4 czerwone cebule 500g,
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

Pomidory gotujemy 1h następnie blendujemy.

2

Dodajemy pokrojoną marchew, a po 15 min resztę warzyw.

3

Dodajemy zeszkloną cebulę.

4

Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy.

5

Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 25min w 0,5 litrowych słoikach, te litrowe słoiki to już 45-60 min pasteryzacji.

Moja rada

Użyłam ok. 7-8kg warzyw które można dowolnie zmieniać ale wagowo musi tyle być.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz