Co roku staram się zrobić takie jagody. Prawda jest taka, że wystarczy jak zrobicie to z niewielkiej porcji. Ja kupuję litr jagód żeby je zawekować. Takie jagody to najlepszy dodatek do kaszki manny czy ryżu na mleku. Niewielka ilość dodaje wyrazu tym deserom mlecznym. Ja to nawet nie mogę sobie kaszki bez jagód wyobrazić. Ponieważ to mój smak dzieciństwa. Zatem jagody to nieodłączny dodatek do kaszki manny. Przygotowanie ich jest banalnie proste.
Słoiczki napełniam jagodami zostawiając wolną przestrzeń tylko na rant słoiczka. Do każdego słoiczka sypię 1 płaską łyżeczkę cukru. Zakręcam słoiczki i pasteryzuję 15min od zagotowania wody. Słoiczki wyciągam - dokręcam jeszcze mocniej zakrętkę i stawiam do góry nogami na ściereczce. Przykrywam drugą ściereczką i zostawiam aż wystygną. Jagody robię w małych 100ml słoiczkach.Jagody do słoika
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy