Od kiedy pamiętam to jedno z moich ulubionych sezonowych dań. Warto zrobić przynajmniej raz do roku. To nie to samo co bigos. Całkiem inny wymiar smaku. Młoda kapusta i koperek to genialne połączenie. Koniecznie do tego jeszcze młoda marchewka i parzony boczek. Tym razem jeszcze oprócz boczku dodałam frankfurterki. Całość jest pyszna i jem to bez niczego chociaż wiem, że inni jedzą z chlebem. Sposób wykonania jest banalnie prosty – warto.
Więcej jednogarnkowych dań znajdziecie klikając tutaj.
Na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, potartą marchew i sól. Na początek najlepiej 1 łyżeczkę potem posmakować. Dusić pod przykryciem 45min. Po tym czasie dodać posiekany koperek wymieszać i gotowe. Jeśli trzeba to posolić. Nie dodaję innych przypraw, bo ta kapusta jest tak dobra sama w sobie, że już nic tam nie trzeba. Można dodać również surowe mięso typu karkówka, boczek czy schab.Młoda kapusta z koperkiem
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy