KOLACJE

Młoda kapusta z koperkiem

07/07/2022

Od kiedy pamiętam to jedno z moich ulubionych sezonowych dań. Warto zrobić przynajmniej raz do roku. To nie to samo co bigos. Całkiem inny wymiar smaku. Młoda kapusta i koperek to genialne połączenie. Koniecznie do tego jeszcze młoda marchewka i parzony boczek. Tym razem jeszcze oprócz boczku dodałam frankfurterki. Całość jest pyszna i jem to bez niczego chociaż wiem, że inni jedzą z chlebem. Sposób wykonania jest banalnie prosty – warto.

Więcej jednogarnkowych dań znajdziecie klikając tutaj.

Młoda kapusta z koperkiem

Kolacja
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 1 główka kapusty,
  • 500g mięsa (boczek parzony, kiełbasa),
  • 3-4 marchewki,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,

Wykonanie

1

Na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso.

2

Następnie dodajemy posiekaną kapustę, potartą marchew i sól.

3

Na początek najlepiej 1 łyżeczkę potem posmakować.

4

Dusić pod przykryciem 45min.

5

Po tym czasie dodać posiekany koperek wymieszać i gotowe.

6

Jeśli trzeba to posolić.

7

Nie dodaję innych przypraw, bo ta kapusta jest tak dobra sama w sobie, że już nic tam nie trzeba.

Moja rada

Można dodać również surowe mięso typu karkówka, boczek czy schab.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz