PIECZYWO

Chleb pszenny

09/11/2021

Wiem, że wiele z Was chciałoby upiec chleb ale niekoniecznie na zakwasie. spróbowałam zatem zrobić chleb na drożdżach. Pokusiłam się nawet o porównanie i upiekłam go na dwa sposoby, żeby było widać różnicę. Jeden bochenek upiekłam pod przykryciem, a drugi bez przykrycia. Różnica jest w smaku i wyglądzie. Oba chleby były dobre i już j zjedliśmy.

Pierwszy chleb jest pieczony w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki. Chleb piecze się prawie o połowę krócej. Jest dobry – w smaku przypomina bułkę pszenną. ?Brakuje mu chrupiącej skórki jak przy następnym chlebie. Jednak mimo wszystko wygrywa smakiem z tym sklepowym.

Drugi chleb pieczony był w garnku żeliwnym z przykrywką – można użyć naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. W garnku czas pieczenia jest dłuższy. Skórka jest chrupiąca, a struktura chleba jest zupełnie inna. Chleb smakuje jak pszenny dobrze wypieczony z piekarni.

Poniżej galeria krok po kroku z przygotowania. Zrobiłam też zdjęcia jak taki domowy bochenek składam. Z każdą częścią postępuję tak samo.

Chleb pszenny

Pieczywo
bazyliowe.pl Porcje: 2
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 300ml mleka,
  • 300ml wody,
  • 25g drożdży,
  • 15g cukru,
  • 900g mąki chlebowej typ 650/750,
  • 20g soli,

Wykonanie

1

Mleko i wodę wymieszać razem i lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże i cukier.

2

Odczekać 15 min - drożdże zaczną pracować.

3

Wtedy dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto i odstawić na 1-2h, a najlepiej na całą noc.

4

Podzielić ciasto na 2 części i uformować dwa bochenki.

5

Każdy osobno włożyć do naczynia oprószonego mąką i przykryć ściereczką.

6

Odstawić na 1-2h do wyrośnięcia.

7

Naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny nagrzać razem z piekarnikiem do 210’C.

8

Delikatnie przełożyć do niego chleb i posmarować wodą. Przykryć i piec 60min. Bez przykrycia pieczemy 40min

Moja rada

Nie wkładamy ciasta do zimnego garnka żeliwnego, bo nigdy go nie wyciągnięcie.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz