Wiem, że wiele z Was chciałoby upiec chleb ale niekoniecznie na zakwasie. spróbowałam zatem zrobić chleb na drożdżach. Pokusiłam się nawet o porównanie i upiekłam go na dwa sposoby, żeby było widać różnicę. Jeden bochenek upiekłam pod przykryciem, a drugi bez przykrycia. Różnica jest w smaku i wyglądzie. Oba chleby były dobre i już j zjedliśmy.
Pierwszy chleb jest pieczony w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki. Chleb piecze się prawie o połowę krócej. Jest dobry – w smaku przypomina bułkę pszenną. ?Brakuje mu chrupiącej skórki jak przy następnym chlebie. Jednak mimo wszystko wygrywa smakiem z tym sklepowym.
Drugi chleb pieczony był w garnku żeliwnym z przykrywką – można użyć naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. W garnku czas pieczenia jest dłuższy. Skórka jest chrupiąca, a struktura chleba jest zupełnie inna. Chleb smakuje jak pszenny dobrze wypieczony z piekarni.
Poniżej galeria krok po kroku z przygotowania. Zrobiłam też zdjęcia jak taki domowy bochenek składam. Z każdą częścią postępuję tak samo.
Mleko i wodę wymieszać razem i lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże i cukier. Odczekać 15 min - drożdże zaczną pracować. Wtedy dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto i odstawić na 1-2h, a najlepiej na całą noc. Podzielić ciasto na 2 części i uformować dwa bochenki. Każdy osobno włożyć do naczynia oprószonego mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na 1-2h do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny nagrzać razem z piekarnikiem do 210’C. Delikatnie przełożyć do niego chleb i posmarować wodą. Przykryć i piec 60min. Bez przykrycia pieczemy 40min Nie wkładamy ciasta do zimnego garnka żeliwnego, bo nigdy go nie wyciągnięcie.Chleb pszenny
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy