Zawsze kiedy brakuje nam chleba do pracy wymyślam wieczorem coś na szybko. Tak było i tym razem, szybki przegląd lodówki i znalazłam pieczarki. Z pieczarkami to można do pracy zrobić tylko pizzerki albo bułeczki. Pizzerki mieliśmy już nie raz więc tym razem zrobiłam bułeczki, a że mąki i drożdży u nas zawsze dostatek szybko poszło. W dodatku ostatnio kupiłam sezam który również mogłam wykorzystać.
Poniżej galeria krok po kroku jak dokładnie się je robi:
Takie bułeczki super smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się jako przekąska albo dodatek do barszczu czy zupy.
Zaczyn: Robimy zaczyn i odstawiamy na 10-15 min aż zacznie pracować. Ciasto: kiedy zaczyn już pracuje dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na minimum pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Farsz: Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie na dość dużym ogniu żeby pieczarki się nie gotowały. Doprawiamy. Bułki: Wyciągamy na blat nasze ciasto i dzielimy je na 8 części. Każda cześć można rozwałkować lub rozgnieść w ręce. Napełnić farszem ok. 3 łyżeczki, skleić i uformować bułkę. Na koniec smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 180’C 25-30min Zamiast sezamu możemy użyć mak lub siemię lniane.Bułeczki z pieczarkami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy