PIECZYWO

Bułeczki z pieczarkami

13/11/2020

Zawsze kiedy brakuje nam chleba do pracy wymyślam wieczorem coś na szybko. Tak było i tym razem, szybki przegląd lodówki i znalazłam pieczarki. Z pieczarkami to można do pracy zrobić tylko pizzerki albo bułeczki. Pizzerki mieliśmy już nie raz więc tym razem zrobiłam bułeczki, a że mąki i drożdży u nas zawsze dostatek szybko poszło. W dodatku ostatnio kupiłam sezam który również mogłam wykorzystać.

Poniżej galeria krok po kroku jak dokładnie się je robi:

Takie bułeczki super smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się jako przekąska albo dodatek do barszczu czy zupy.

Bułeczki z pieczarkami

Pieczywo
bazyliowe.pl Porcje: 8
Czas przygotowania: 1,5h

Składniki

  • Zaczyn:
  • 200ml letniej wody,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Ciasto:
  • 500g mąki typ 450,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • Farsz:
  • 500g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, przyprawy,
  • Dodatkowo:
  • białko,
  • sezam,

Wykonanie

Zaczyn:

1

Robimy zaczyn i odstawiamy na 10-15 min aż zacznie pracować.

Ciasto:

2

kiedy zaczyn już pracuje dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na minimum pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Farsz:

3

Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie na dość dużym ogniu żeby pieczarki się nie gotowały. Doprawiamy.

Bułki:

4

Wyciągamy na blat nasze ciasto i dzielimy je na 8 części. Każda cześć można rozwałkować lub rozgnieść w ręce. Napełnić farszem ok. 3 łyżeczki, skleić i uformować bułkę. Na koniec smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 180’C 25-30min

Moja rada

Zamiast sezamu możemy użyć mak lub siemię lniane.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz