OBIADY

Gołąbki w sosie pomidorowym

10/11/2020

Lubicie gołąbki?Ja lubię bardzo ale jeść, niekoniecznie robić;) Jak już to robię dużo i potem mrożę na kilka obiadów. Jak już wspominałam wiele razy po pracy nie zawsze mam siły gotować, a najwięcej gotuję w weekend:)

W gotowaniu możliwości są ogromne i nawet jak brakuje składnika łatwo znaleźć alternatywę. Na instqagramie dostałam wiele propozycji z czym jeszcze mogę zrobić gołąbki. Na pewno wykorzystam ponieważ jeszcze nigdy nie jadłam gołąbków z innym nadzieniem niż mielone i ryż.

Tym razem zrobiłam z sosem pomidorowym ale moja mama zawsze robiła w sosie własnym i następnym razem takie właśnie zrobię.

A z tej główki kapusty która zostaje po użyciu liści do gołąbków oczywiście robię coś jeszcze. U nas nic się nie marnuje. podsmażam pokrojony w kostkę boczek 200-300g (może być boczek surowy, schab albo inne ulubione mięso lub wędlina), do tego dorzucam poszatkowaną kapustę i startą 1 marchewkę. doprawiam, solą, pieprzem, papryką oraz innymi ziołami, dodaję kilka liści laurowych i 3-4 kulki ziela angielskiego i duszę 30-40min, na koniec drobno pokrojony pęczek koperku. Mniam!

Gołąbki w sosie pomidorowym

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 16 gołąbków
Czas przygotowania: 1,5h

Składniki

  • 1 główkę kapusty,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Farsz:
  • 800g mięsa mielonego,
  • 250g ryżu tj. ~1,5 szklanki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczypta chili,
  • pęczek koperku,
  • 1l sosu pomidorowego lub passaty,

Wykonanie

1

Ryż gotujemy w 3 szklankach osolonej wody wg instrukcji na opakowaniu.

2

Ugotowany ryz mieszamy z mięsem, koperkiem,2 łyżeczkami soli i chili. Odstawiamy na bok.

3

Kapustę czyścimy. Obkrawamy głąba i wkłady do dużego garnka z wodą i tą wodę tez należy posolić.

4

Gotujemy aż liście będą schodzić i kolejno ściągamy na talerz aż przestygną. Ja zawsze nożykiem jeszcze ścinam tą łodygę od liścia.

5

Jak liście NIE są już gorące nakładam farsz zwijam i podsmażam na oliwie aż się zarumienią.

6

Potem dusze je w sosie pomidorowym ok. 30min.

Moja rada

Używam mięso mielone wołowe ale można zrobić z każdym ja np. innego nie lubię.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz