Lubicie gołąbki?Ja lubię bardzo ale jeść, niekoniecznie robić;) Jak już to robię dużo i potem mrożę na kilka obiadów. Jak już wspominałam wiele razy po pracy nie zawsze mam siły gotować, a najwięcej gotuję w weekend:)
W gotowaniu możliwości są ogromne i nawet jak brakuje składnika łatwo znaleźć alternatywę. Na instqagramie dostałam wiele propozycji z czym jeszcze mogę zrobić gołąbki. Na pewno wykorzystam ponieważ jeszcze nigdy nie jadłam gołąbków z innym nadzieniem niż mielone i ryż.
Tym razem zrobiłam z sosem pomidorowym ale moja mama zawsze robiła w sosie własnym i następnym razem takie właśnie zrobię.
A z tej główki kapusty która zostaje po użyciu liści do gołąbków oczywiście robię coś jeszcze. U nas nic się nie marnuje. podsmażam pokrojony w kostkę boczek 200-300g (może być boczek surowy, schab albo inne ulubione mięso lub wędlina), do tego dorzucam poszatkowaną kapustę i startą 1 marchewkę. doprawiam, solą, pieprzem, papryką oraz innymi ziołami, dodaję kilka liści laurowych i 3-4 kulki ziela angielskiego i duszę 30-40min, na koniec drobno pokrojony pęczek koperku. Mniam!
Ryż gotujemy w 3 szklankach osolonej wody wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryz mieszamy z mięsem, koperkiem,2 łyżeczkami soli i chili. Odstawiamy na bok. Kapustę czyścimy. Obkrawamy głąba i wkłady do dużego garnka z wodą i tą wodę tez należy posolić. Gotujemy aż liście będą schodzić i kolejno ściągamy na talerz aż przestygną. Ja zawsze nożykiem jeszcze ścinam tą łodygę od liścia. Jak liście NIE są już gorące nakładam farsz zwijam i podsmażam na oliwie aż się zarumienią. Potem dusze je w sosie pomidorowym ok. 30min. Używam mięso mielone wołowe ale można zrobić z każdym ja np. innego nie lubię.Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy