OBIADY

Pieczona perliczka

30/03/2021

Pieczona perliczka to zawsze dobry pomysł. Albo spróbujcie zrobić chociaż rosół. Mięso perliczki jest wyjątkowo pyszne. Jest dwa razy chudsze niż np. mięso z kury czy kaczki. Dodatkowo perliczki to nie są hodowane masowo tak jak kurczaki. Zatem nie są faszerowane paszami czy antybiotykami. Jakość tego mięsa czuć przy pierwszym kęsie. Doskonałe walory smakowe sprawiają, że na pewno je polubisz. Perliczka jest łatwa w przygotowaniu. Jest mała i nie wymaga długiego czasu pieczenia. Takie mięso idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad

Pieczona perliczka

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2-3
Czas przygotowania: 1,5h

Składniki

  • 1 perliczka ~1,2kg,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 240g sosu słodko kwaśnego,
  • tymianek,

Wykonanie

1

Perliczkę myję, przekładam do naczynia z przykrywką, solę i smaruję sosem dokładnie z każdej strony aż zużyje cały sos.

2

Wstawiam do piekarnika na 150’C i piekę pod przykryciem 2h

Moja rada

Do perliczki super pasuje np. puree z dyni i czerwona kapusta.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz