W tym roku mam wysyp ogórków i szczerze powiedziawszy chciałabym żeby już przestały rosnąć. Zrobiłam już sałatki z wszystkich dotychczasowych przepisów: sałatkę szwedzką, ogórki w pomidorach – to moja ulubiona sałatka z ogórków, ogórki kanapkowe i oczywiście kiszone też. Przy dwóch osobach staram się nie robić więcej niż 10 słoiczków tak żeby do przyszłego roku wszystko zjeść.














Ogórki, cukinię i marchewkę kroimy w plastry ok. 0,5cm Cebulę kroimy w pióra. Wszystkie warzywa mieszamy. Zasypujemy solą, wlewamy ocet, olej i wsypujemy cukier. Przykrywamy folią strech lub pokrywką i odstawiamy do lodówki na min. 6h (może stać do następnego dnia). Warzywa puszczą sok, następnie wyciągamy z lodówki, mieszamy i przekładamy warzywa do słoiczków. Sok z warzyw rozlewamy po równo do słoiczków. Resztę jeśli trzeba dopełniamy wodą. Zamykamy i pasteryzujemy 12min od zagotowania wody. 1 szklanka = 250ml
Najlepsze do tej sałatki są młode małe cukinie.Sałatka z cukinią i ogórkiem
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy