PRZETWORY

Sałatka z cukinią i ogórkiem

24/08/2022

W tym roku mam wysyp ogórków i szczerze powiedziawszy chciałabym żeby już przestały rosnąć. Zrobiłam już sałatki z wszystkich dotychczasowych przepisów: sałatkę szwedzką, ogórki w pomidorach – to moja ulubiona sałatka z ogórków, ogórki kanapkowe i oczywiście kiszone też. Przy dwóch osobach staram się nie robić więcej niż 10 słoiczków tak żeby do przyszłego roku wszystko zjeść.

Sałatka z cukinią i ogórkiem

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • 1,5 kg ogórków,
  • 1 kg cukini,
  • 0,5kg marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru,

Wykonanie

1

Ogórki, cukinię i marchewkę kroimy w plastry ok. 0,5cm

2

Cebulę kroimy w pióra.

3

Wszystkie warzywa mieszamy.

4

Zasypujemy solą, wlewamy ocet, olej i wsypujemy cukier.

5

Przykrywamy folią strech lub pokrywką i odstawiamy do lodówki na min. 6h (może stać do następnego dnia).

6

Warzywa puszczą sok, następnie wyciągamy z lodówki, mieszamy i przekładamy warzywa do słoiczków.

7

Sok z warzyw rozlewamy po równo do słoiczków.

8

Resztę jeśli trzeba dopełniamy wodą.

9

Zamykamy i pasteryzujemy 12min od zagotowania wody.

Moja rada

1 szklanka = 250ml Najlepsze do tej sałatki są młode małe cukinie.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz