PRZETWORY

Sos paprykowy

30/07/2021

Przetwory bardzo ułatwiają to życie. Może latem jest trochę pracy ale potem zawsze szybko można przyrządzić obiad. Ten sos zwykle używam do pizzy na spód, robię w nim pulpety lub używam do makaronu. Jest multum możliwości. Nawet ostatnio do patatas bravas go użyłam.

Sos paprykowy

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 25
Czas przygotowania: 1h

Wychodzi 25 słoiczków 200-300ml

Składniki

  • 5 kg papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 jabłko,
  • 3 przeciery pomidorowe (+/-600g),
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki soli kamiennej,
  • 1 opakowanie bazylii 10g,
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju,

Wykonanie

1

Na oliwie podsmażam posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaje posiekane jabłko (może być ze skórką), potem paprykę można zetrzeć na tarce, ja wszystko siekałam za pomocą robota kuchennego/malaksera.

2

Potem dodaję cała resztę i gotuję ok. 20min.

3

Przekładam do słoiczków i pasteryzuje od zagotowania wody 10-15min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz