SŁODKOŚCI

Ciasto z budyniem i porzeczkami

29/07/2021

Takie ciasto które wygląda jak drożdżówka ale wcale nią nie jest to chyba moje ulubione. Zawsze wychodzi, a składniki chyba każdy ma pod ręką. Owoce można dowolne zmieniać. Super wychodzi w wersji bez budyniu jednak ja tym razem postanowiłam urozmaicić.

Ciasto z budyniem i porzeczkami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Budyń
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 400ml mleka,
  • Ciasto
  • 3 jajka,
  • 150g cukru,
  • 50ml oleju,
  • 200g jogurtu naturalnego\greckiego\maślanki,
  • 350g mąki,
  • 2g sody,
  • garść porzeczek,
  • Kruszonka
  • 50g cukru,
  • 50g masła,
  • 100g mąki,

Wykonanie

1

Na samym początku gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.

2

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej oraz jogurt lub maślankę - wszystko mieszamy i dodajemy mąkę oraz sodę.

3

Ciasto wykładamy na blaszkę (moja ma 32x22cm).

4

Na górę układam po trochu budyń, a na niego wysypuje owoce.

5

Z mąki, masła oraz cukru ucieramy kruszonkę i posypujemy ciasto.

6

Pieczemy 180’C 40min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz