PRZETWORY

Pieczona papryka w oliwie

04/08/2021

Taka pieczona papryka co roku znajduje miejsce w mojej spiżarni. Nie lubię papryki konserwowej w occie który zmienia jej smak. Oliwa czy olej są o wile lepsze. Kiedy papryka jest droga używam jej do pizzy lub tarty wytrawnej i do różnych innych potraw. Tak te 3 kilo zawsze musze sobie zamknąć w słoikach. Przy dwóch osobach taki zapas wystarcza nam na cały rok.

Jak po pieczeniu obieram paprykę ze skórki zostaje mi dużo soku. Sok ten możemy zużyć do zupy lub leczo. U mnie nic się nie marnuje. Nawet odpady na końcu lądują na kompoście, a nie w śmietniku.

Pieczona papryka w oliwie

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • 3kg papryki,
  • 500ml oliwy lub oleju,
  • 10 ząbków czosnku,
  • sól,
  • Zioła do wyboru:
  • rozmaryn,
  • bazylia,
  • cząber,
  • oregano,
  • tymianek,

Wykonanie

1

Papryki pieczemy 40min 220’C (ostrzegam! w domu pachnie nieziemsko😍😋)

2

Następnie przekładamy do garnka lub innego naczynia i przykrywamy. Chodzi o to, że pod wpływem pary skóra będzie łatwo odchodziła.

3

Kiedy papryka ostygnie ściągamy z niej skórkę, czyścimy z nasion i wkładamy do słoiczków.

4

Następnie do każdego słoiczka wrzucamy po jednym ząbku czosnku, szczyptę soli i dodajemy zioła wedle uznania.

5

Podgrzewamy mocno olej i zalewamy paprykę w słoiczkach.

6

Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 25min.

Moja rada

Zioła można użyć suszone.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz