PRZETWORY

Pesto z czosnku niedźwiedziego

10/05/2022

Nigdy bym nie pomyślała, ze pesto z czosnku niedźwiedziego może być takie dobre. Dwa lata temu kupiłam sobie 100 sadzonek czosnku z zamiarem ususzenia i używania w kuchni. W tym roku wyrosły mi cztery piękne kępki czosnku i multum małych siewek. Jest on niesamowicie pyszny i warto mieć go w swoim ogrodzie. Zrobiłam pesto i już żałuję, ze to tylko sezonowa roślina. Wyszły mi trzy małe słoiczki z czego jeden od razu zjedliśmy 😜 Do tego przepisu użyłam orzeszków ziemnych ale planuję odtworzyć ten przepis również w wersji ze słonecznikiem. Niestety z orzeszkami pini nie będę eksperymentować ze względu na ich cenę;)

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 3
Czas przygotowania: 15min

Składniki

  • 2 dosyć spore pęczki liści,
  • 100g orzeszków ziemnych,
  • 20ml oliwy (5 łyżek),
  • sól,

Wykonanie

1

Umyłam i osuszyłam liście.

2

Do blendera wrzuciłam składniki i poczekałam aż się zrobi.

3

Trwało to może 3-5min.

4

Z tego wszystkiego najdłużej zbiera się liście

Moja rada

Takie pesto możecie przechowywać w lodowce ok. miesiąca (należy wtedy dopełnić słoiczek oliwą) lub zamrozić.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz