Nigdy bym nie pomyślała, ze pesto z czosnku niedźwiedziego może być takie dobre. Dwa lata temu kupiłam sobie 100 sadzonek czosnku z zamiarem ususzenia i używania w kuchni. W tym roku wyrosły mi cztery piękne kępki czosnku i multum małych siewek. Jest on niesamowicie pyszny i warto mieć go w swoim ogrodzie. Zrobiłam pesto i już żałuję, ze to tylko sezonowa roślina. Wyszły mi trzy małe słoiczki z czego jeden od razu zjedliśmy Do tego przepisu użyłam orzeszków ziemnych ale planuję odtworzyć ten przepis również w wersji ze słonecznikiem. Niestety z orzeszkami pini nie będę eksperymentować ze względu na ich cenę;)

Umyłam i osuszyłam liście. Do blendera wrzuciłam składniki i poczekałam aż się zrobi. Trwało to może 3-5min. Z tego wszystkiego najdłużej zbiera się liście Takie pesto możecie przechowywać w lodowce ok. miesiąca (należy wtedy dopełnić słoiczek oliwą) lub zamrozić.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy