Nie wiem co jeszcze zrobię. Czerwoną kapustę można zrobić jeszcze późną jesienią więc czasu jest dość. Lubię ten sposób, wcześniej robiłam kapustę do słoika na bieżąco. Zostawało mi wtedy pół główki w lodówce i czekało w nieskończoność. Wtedy pomyślałam, że może od razu zrobię większa porcję i spróbuję zamknąć w słoiki. Większość moich przetworów roniłam właśnie tak – próbując. W tym roku będę kapustę robiła tym sposobem 3 raz. Z białą też próbowałam. Wychodzi tak samo ale jednak modra wygrywa kolorem.
Przepis który napisałam jest podany na 1kg kapusty. Moja główka miała 2kg jednak możecie nawet użyć i 4kg i po prostu pomnożyć ilość składników x4.
Taki dodatek do obiadu w słoiku bardzo ułatwia przygotowanie obiadu. Wystarczy odgrzać przed podaniem i gotowe. Zawsze można otworzyć więcej niż jeden słoik. U mnie porcjowane są tak żeby było dla dwóch osób.
Proporcje na 1kg kapusty, przy większej ilości należy resztę składników pomnożyć przez ilość kapusty, np. 4kg kapusty to wszystkie składniki x4. Kapustę należy poszatkować. Najlepiej zrobić to na szatkownicy lub pokroić nożem. Wrzucamy do dużego garnka na rozgrzaną oliwę lub ol. Dosyć często mieszamy. Dodajemy sól i wodę. Przykrywamy i na małym ogniu duśmy do miękkości ok. 30-40min od czasu do czasu mieszając. Jeśli woda wyparuje dodajemy jeszcze trochę. Po tym czasie sprawdzamy czy kapusta jest miękka, jeśli jest dodajemy majeranek, cukier, ocet i doprawiamy pieprzem - smakujemy, jak czegoś brakuje dodajemy. Można już jeść jako dodatek do obiadu lub włożyć do skoczków i zawekować. Ciepłą kapustę wkładam do słoiczków u mnie 400ml, zakręcam i pasteryzuję 40min od zagotowania wody. Zima taki słoiczek wystarczy podgrzać i mamy dodatek do obiadu.Czerwona kapusta do słoika
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
06/02/2023 -
10/01/2023 -
05/01/2023
Brak komentarzy