OBIADY

Zapiekanka z mielonymi i cukinią

05/08/2021

W tym sezonie postaram się dodać jak najwięcej przepisów z cukinią. To moje ulubione warzywo i przyznam, że kiedy nie mm jej w ogrodzie to dosyć często kupuję. Cukinię bez problemu możemy dodać do wielu dań. jest też łatwa do przyrządzenia na słodko lub słono.

Zapiekanka z mielonymi i cukinią

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 4
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 400g mięsa mielonego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 sucha bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • papryka i pieprz,
  • 200g obranych ziemniaków ,
  • 1 średnia cukinia,
  • 200g sera,
  • 400-500ml sosu pomidorowego lub passaty,
  • sól,

Wykonanie

1

Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować w osolonej wodzie 10min.

2

Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso wymieszać z jajkiem, solą (1 łyżeczka) i przyprawami, dodać drobno pokrojona podsmażoną cebulkę oraz odciśnięta z wody bułkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety.

3

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos, połowę startego sera. Potem układamy na przemian cukinia, ziemniak, kotlet itd.

4

Na górę posypujemy cześć sera - resztę daję 10min przed końcem pieczenia.

5

Pieczemy w nagrzanym do 180’C piekarniku 30min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz