OBIADY

Zupa grzybowa

07/01/2022

To nie mój przepis. Od razu zaznaczam, że najlepszą zupę grzybową robi moja mama. dlatego wzięłam od niej ten przepis chociaż ja zrobiłam tylko zdjęcia. Pewnie kiedyś ją ugotuję więc warto ten przepis mieć na później.

Wiem, że ktoś się przyczepi zaraz o kostkę albo coś ale przecież możecie ją pominąć i zamiast wody dodać bulion warzywny. U nas robimy tak. Ja w kuchni używam kostek alce nero chociaż więcej razy mam ugotowany i zamrożony bulion który zużywam do zup. U nas zupę grzybowa od zawsze je się z uszkami. Pewnie w ciągu roku kiedy brak klimatu świąt można zjeść z makaronem.

Zupa grzybowa

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 100g suszonych grzybów,
  • 2 litry wody,
  • 1 kostka grzybowa,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 200ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

Grzyby namaczamy w wodzie dzień prędzej.

2

Wody NIE wylewamy.

3

Następnie grzyby gotujemy w wodzie do miękkości (30min).

4

Możemy je pokroić drobniej.

5

Do wody po grzybach dodajemy kostkę grzybową i podsmażoną na maśle cebulkę.

6

Wszystko mieszamy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

7

Śmietankę łączymy z mąką i zagęszczamy zupę.

8

Doprawiamy solą i pieprzem.

Moja rada

Podajemy z uszkami z kapustą i grzybami - można zamienić na makaron.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz