OBIADY

Krokiety – naleśniki z pieczarkami

06/02/2023

To był bardzo dobry ale niestety też pracochłonny obiad. Przy dwóch osobach wystarczyło na dwa dni. Pierwszy raz te naleśniki jadłam u mojej mamy i na początku pomyślałam co to za połączenie. Byłam przekonana, że będę jadła krokiety z kapustą i grzybami. Jednak te zasmakowały mi tak, że musiałam je zrobić. takie krokiety świetnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu czerwonego. Są też świetną alternatywą dla krokietów z kapustą i grzybami.

Krokiety - naleśniki z pieczarkami

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Farsz:
  • 1 kg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 plaska łyżeczka soli,
  • tłuszcz do smażenia,
  • pieprz,
  • 50g tartego sera,
  • Ciasto:
  • 250ml mleka,
  • 250ml wody,
  • 1 jajko,
  • 320g mąki,
  • 10g soli,
  • 30ml oliwy,
  • Panierka:
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,

Wykonanie

Farsz:

1

Na patelni podsmażamy pokrojoną kostkę cebule i stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Robimy to na w miarę dużym ogniu żeby woda na bieżąco zdążyła wyparować. Doprawiamy, mieszamy i odstawiamy na bok.

Naleśniki:

2

Wszystkie składniki naleśników mieszam i smażę. Mają być bardzo cienkie.

3

W naleśniki zawijam pieczarki i odrobine sera i obtaczam w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

4

Przed podaniem smażę.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz