To jest właśnie ten słynny duński ryż ris a’la mande. Jak ktoś wie co w nim oznacza cały migdał chętnie się dowiem. Duńczycy jedzą ryż jako deser podczas świąt. Ryż zagościł u nas na Wigilii na dobre. Od wielu lat, a na pewno 10 pojawia się zawsze jako jedno z 12 dań. Tak u nas zawsze jest tradycyjnie. Wcześniej zanim poznaliśmy duński ryż mieliśmy po prostu ryż na mleku.
Ris a'la mande - pudding ryżowy
Składniki
- 1 szklanka ryżu,
- 1 litr mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 500ml śmietanki 36%,
- 200g migdałów,
- 0,5l kompotu z wiśni,
- kisiel wiśniowy ~40g,
- 100ml wody,
Wykonanie
Ryż ugotować z cukrem na mleku od czasu do czasu mieszając (25min).
Odstawić do wystudzenia. Ma być zimny - najlepiej ugotować go dzień prędzej.
Następnie migdały zalać wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić w słupki.
Kremówkę ubić połączyć łyżką z ryżem i częścią migdałów.
Kompot z wiśni przelać do garnka.
W szklance z wodą rozmieszać kisiel i wlać do kompotu mieszać aż zacznie gęstnieć.
Przed podaniem na ryż nałożyć sos wiśniowy i posypać migdałami.
Moja rada
Najlepiej użyć do tego ryżu do risotto.
Brak komentarzy