SŁODKOŚCI

Ris ala mande – pudding ryżowy

07/01/2022

To jest właśnie ten słynny duński ryż ris a’la mande. Jak ktoś wie co w nim oznacza cały migdał chętnie się dowiem. Duńczycy jedzą ryż jako deser podczas świąt. Ryż zagościł u nas na Wigilii na dobre. Od wielu lat, a na pewno 10 pojawia się zawsze jako jedno z 12 dań. Tak u nas zawsze jest tradycyjnie. Wcześniej zanim poznaliśmy duński ryż mieliśmy po prostu ryż na mleku.

Ris a'la mande - pudding ryżowy

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 litr mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 200g migdałów,
  • 0,5l kompotu z wiśni,
  • kisiel wiśniowy ~40g,
  • 100ml wody,

Wykonanie

1

Ryż ugotować z cukrem na mleku od czasu do czasu mieszając (25min).

2

Odstawić do wystudzenia. Ma być zimny - najlepiej ugotować go dzień prędzej.

3

Następnie migdały zalać wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić w słupki.

4

Kremówkę ubić połączyć łyżką z ryżem i częścią migdałów.

5

Kompot z wiśni przelać do garnka.

6

W szklance z wodą rozmieszać kisiel i wlać do kompotu mieszać aż zacznie gęstnieć.

7

Przed podaniem na ryż nałożyć sos wiśniowy i posypać migdałami.

Moja rada

Najlepiej użyć do tego ryżu do risotto.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz