SŁODKOŚCI

Torcik jagodowy

27/07/2022

Te wakacje to chyba tylko jagody. Ciągle je od kogoś dostaje i tyle już z nich zrobiłam co przez wszystkie poprzednie lata razem wzięte:) mam zapas w słoikach, mieliśmy drożdżówki, jagodzianki, teraz torcik i jeszcze pierogi. To dosyć spory zestaw przepisów jak na jeden krótki sezon. Pomijając już to czego tu nie dodałam czyli gofry i omlety. sporo się tego uzbierało. Mam jeszcze jeden pomysł na przepis ale chyba to już zostawię na przyszły rok. Czas najwyższy upiec ciasto z agrestem.

Nawet jak nie macie zamiaru zrobić tego ciasta wypróbujcie sam przepis na biszkopt. Jest to stary przepis z zeszytu mojej mamy i zawsze wychodzi genialnie.

Więcej pomysłów na ciasta w formie tortu znajdziecie klikając tutaj.

Torcik jagodowy

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12-14
Czas przygotowania: 3h

Średnica formy 23cm

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 200g cukru,
  • 150g mąki typ 450 lub 405,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku,
  • 1 łyżka octu,
  • 3-4 łyżeczki kakao,
  • szczypta soli,
  • Warstwy:
  • 1 galaretka przezroczysta,
  • 200ml wody,
  • 250g jagód,
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 250g mascarpone,
  • 50g cukru,
  • 2x 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2x 2 łyżki wody,

Wykonanie

1

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Żółtka łączymy z sodą, proszkiem oraz octem - dodajemy do ubitych białek i mieszamy mikserem. Teraz stopniowo dodajemy wymieszane mąki z kakao po jednej łyżce na bardzo niskich obrotach miksera lub drewnianą łyżką. Pieczemy 170’C 30-35min.

2

Rozrabiamy galaretkę w 200ml wody i odstawiamy do wystudzenia.

3

Biszkopt kroimy na 2 równe części. Górę skroiłam żeby było równo.

4

Żelatynę namaczamy w wodzie w dwóch osobnych naczyniach.

5

Zimną kremówkę i mascarpone ubijamy na gesty krem dodając w trakcie ubijania po łyżce cukru. Krem dzielimy na dwie równe części.

6

Do pierwszej dodajemy 50g rozjuszonych jagód oraz podgrzaną żelatynę. Energicznie mieszamy i wylewamy na pierwszy blat ciasta. Przykrywamy drugim. Do drugiej części kremu dodajemy żelatynę i mieszamy. Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Chowamy do lodówki żeby krem stężał. Następnie wykładamy jagody i zalewamy powoli tężejącą galaretką.

7

Teraz już tylko wystarczy schłodzić 2-3h, a najlepiej całą noc.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz