Pierogi na słodko są dobre ale to nie moje smaki. Jeśli chodzi o obiad to odpada. Powiedzmy, że deser to jest pyszny. Wczoraj zrobiłam i od razu tego pożałowałam, bo lubię konkrety. Chodziłam głodna mimo, że tych pierogów nie było mało. Jednak jak ktoś lubi takie obiady to nie moja sprawa – smacznego!
Pierogi to akurat czasochłonne danie. Ale raz nie zawsze. Na szczęście zrobiłam ich tylko 20 co i tak zajęło mi ok. godzinę. Ciasto farsz no i lepienie, ten splot też zabiera czas chociaż idzie to całkiem sprawnie. Zrobienie w okrągłej formie idzie dużo szybciej niż takie klasyczne pierogi. Poniżej kilka zdjęć z przygotowania.










Składniki ciasta mieszamy (ja użyłam robota). Jeśli trzeba podsypać trochę mąką. Twaróg wymieszać z cukrem i budyniem, jagody umyć. Ciasto rozwałkować cienko wycinać kółka (np. szklanką). Nakładać po łyżeczce twarogu i łyżeczce jagód. Skleić drugim kołkiem i zawinąć splot (pokażę na blogu). Wychodzi ok. 20 pierogów. Gotować w osolonej wodzie 3min od wypłynięcia. Podałam ze śmietanką i jagodami. Pierogi z jagodami
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy