OBIADY

Pierogi z jagodami

27/07/2022

Pierogi na słodko są dobre ale to nie moje smaki. Jeśli chodzi o obiad to odpada. Powiedzmy, że deser to jest pyszny. Wczoraj zrobiłam i od razu tego pożałowałam, bo lubię konkrety. Chodziłam głodna mimo, że tych pierogów nie było mało. Jednak jak ktoś lubi takie obiady to nie moja sprawa – smacznego!

Pierogi to akurat czasochłonne danie. Ale raz nie zawsze. Na szczęście zrobiłam ich tylko 20 co i tak zajęło mi ok. godzinę. Ciasto farsz no i lepienie, ten splot też zabiera czas chociaż idzie to całkiem sprawnie. Zrobienie w okrągłej formie idzie dużo szybciej niż takie klasyczne pierogi. Poniżej kilka zdjęć z przygotowania.

Pierogi z jagodami

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2-3
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto:
  • 250g mąki,
  • 140ml wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Nadzienie:
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 1 budyń śmietankowy słodzony,
  • 1 łyżka cukru,
  • 300g jagód

Wykonanie

1

Składniki ciasta mieszamy (ja użyłam robota). Jeśli trzeba podsypać trochę mąką.

2

Twaróg wymieszać z cukrem i budyniem, jagody umyć.

3

Ciasto rozwałkować cienko wycinać kółka (np. szklanką).

4

Nakładać po łyżeczce twarogu i łyżeczce jagód. Skleić drugim kołkiem i zawinąć splot (pokażę na blogu).

5

Wychodzi ok. 20 pierogów.

6

Gotować w osolonej wodzie 3min od wypłynięcia.

7

Podałam ze śmietanką i jagodami.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz