OBIADY

Wegański ryż z warzywami

09/11/2022

Często robię takie dania z tego co po prostu jest i już trzeba to wykorzystać. To może być tylko inspiracja możecie użyć innych składników np. pieczarki, papryka, dynia, marchew czy nawet brokuł lub kalafior. Mleczko kokosowe można zastąpić śmietaną i nawet jak ktoś ma ochotę to zamiast tofu można użyć mięsa. Możliwości jest wiele grunt to dopasować sanie do siebie. Ja nawet bym nie kupowała specjalnie składników, bo u mnie to danie było zbieraniną z tego co miałam. Zawsze tak można sobie wykombinować obiad.

Wegański ryż z warzywami

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 4-5
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 duży batat,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 żółta cukinia,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 wędzone tofu,
  • 200g ryżu,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • pęczek pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka żółtego curry,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól,

Wykonanie

1

Ryż przepłukać 2x zimną wodą i ugotować wg przepisu na opakowaniu z jedną płaską łyżeczką soli.

2

Do woka na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.

3

Następnie kroimy w kostkę i stopniowo wrzucamy batata od czasu do czasu mieszając.

4

To danie polega na wrzucaniu po kolei warzyw, a kiedy skończymy wszystko jest gotowe 😉

5

Kroimy w kostkę papryczkę chili (jeśli lubicie ostre wrzućcie tez pestki).

6

Następnie kroimy cukinię potem pomidory (ja zdjęłam skórkę).

7

Wszystko od czasu do czasu mieszamy.

8

Dodajemy mleczko kokosowe, przyprawy.

9

Na końcu pokrojone w kostkę tofu.

10

Mieszamy, dodajemy ugotowany ryż oraz pietruszkę.

11

Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5min.

12

Smakujemy - jeśli trzeba to posolić i gotowe.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz