Często robię takie dania z tego co po prostu jest i już trzeba to wykorzystać. To może być tylko inspiracja możecie użyć innych składników np. pieczarki, papryka, dynia, marchew czy nawet brokuł lub kalafior. Mleczko kokosowe można zastąpić śmietaną i nawet jak ktoś ma ochotę to zamiast tofu można użyć mięsa. Możliwości jest wiele grunt to dopasować sanie do siebie. Ja nawet bym nie kupowała specjalnie składników, bo u mnie to danie było zbieraniną z tego co miałam. Zawsze tak można sobie wykombinować obiad.
Ryż przepłukać 2x zimną wodą i ugotować wg przepisu na opakowaniu z jedną płaską łyżeczką soli. Do woka na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie kroimy w kostkę i stopniowo wrzucamy batata od czasu do czasu mieszając. To danie polega na wrzucaniu po kolei warzyw, a kiedy skończymy wszystko jest gotowe 😉 Kroimy w kostkę papryczkę chili (jeśli lubicie ostre wrzućcie tez pestki). Następnie kroimy cukinię potem pomidory (ja zdjęłam skórkę). Wszystko od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe, przyprawy. Na końcu pokrojone w kostkę tofu. Mieszamy, dodajemy ugotowany ryż oraz pietruszkę. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5min. Smakujemy - jeśli trzeba to posolić i gotowe.Wegański ryż z warzywami
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy