SŁODKOŚCI

Sernik pistacjowy

08/11/2022

Sernik pistacjowy miałam w planie od dawna. Kupiłam surowe pistacje i krem pistacjowy który już kiedyś użyłam robiąc ptysie z kruszonką . W końcu jak chciałam go zrobić okazało się, że brakuje mi herbatników taki jak w tym przepisie. W lodówce miałam ciasto filo i użyłam go jako spód. Potem okazało się, że to bardzo dobry pomysł i nowe odkrycie. Sernik pistacjowy jest łatwy do zrobienia, co prawda długo trwa zanim będzie odpowiedni do jedzenia ale na dobre trzeba trochę poczekać.

Sernik pistacjowy

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 2h

Średnica blaszki 23cm

Składniki

  • Spód:
  • 3-4 arkusze ciasta filo,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • Masa serowa:
  • 1 kg serka z wiaderka,
  • 200g cukru,
  • 70g skrobi ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 100g kremu z pistacji,
  • 50g pistacji,
  • Krem:
  • 250ml śmietanki 36%,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżka wody,
  • 30g posiekanych pistacji,

Wykonanie

Spód:

1

Na spód i brzegi blaszki układam dwa arkusze ciasta. Miód i masło rozpuszczam smaruje ciasto i nakładam kolejne arkusze ciasta.

Masa serowa:

2

Do misy miksera wkładam serek, cukier, jajka, krem pistacjowy i skrobię. Wszystko mieszam ale tylko chwilę do połączenia składników. Dodaję pokrojone pistacje mieszam szpatułką i wykładam na ciasto. Piekę 160’C 60min. Studzę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Na noc wkładam do lodówki żeby dobrze schłodzić. ***Krem:

3

Następnie namaczam żelatynę w wodzie 5min. Ubijam kremówkę i dodaje podgrzaną żelatynę wszystko mieszam i gotowy krem wykładam na ciasto. Posypuje posiekanymi pistacjami i wkładam jeszcze na min 30min do lodówki.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz