Sernik pistacjowy miałam w planie od dawna. Kupiłam surowe pistacje i krem pistacjowy który już kiedyś użyłam robiąc ptysie z kruszonką . W końcu jak chciałam go zrobić okazało się, że brakuje mi herbatników taki jak w tym przepisie. W lodówce miałam ciasto filo i użyłam go jako spód. Potem okazało się, że to bardzo dobry pomysł i nowe odkrycie. Sernik pistacjowy jest łatwy do zrobienia, co prawda długo trwa zanim będzie odpowiedni do jedzenia ale na dobre trzeba trochę poczekać.










Średnica blaszki 23cm Spód: Na spód i brzegi blaszki układam dwa arkusze ciasta. Miód i masło rozpuszczam smaruje ciasto i nakładam kolejne arkusze ciasta. Masa serowa: Do misy miksera wkładam serek, cukier, jajka, krem pistacjowy i skrobię. Wszystko mieszam ale tylko chwilę do połączenia składników. Dodaję pokrojone pistacje mieszam szpatułką i wykładam na ciasto. Piekę 160’C 60min. Studzę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Na noc wkładam do lodówki żeby dobrze schłodzić. ***Krem: Następnie namaczam żelatynę w wodzie 5min. Ubijam kremówkę i dodaje podgrzaną żelatynę wszystko mieszam i gotowy krem wykładam na ciasto. Posypuje posiekanymi pistacjami i wkładam jeszcze na min 30min do lodówki. Sernik pistacjowy
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy