PIECZYWO

Bułki ze słodem jęczmiennym

28/09/2022

To jest mój najlepszy przepis na bułki. Jak już piekę to najchętniej te. Bulki są puszyste i pyszne, a w dodatku banalne w przygotowaniu. Najlepiej jest kupić słód jęczmienny w proszku. Piekłam też z płynnym i z każdym wychodzą tak samo dobre ale po prostu taki w proszku lepiej się przechowuje. Słód jęczmienny sprawia, że ciasto pięknie rośnie, nadaje mu złocistego koloru i lepszego smaku.

Inne fajne przepisy na bułki znajdziecie klikając tutaj.

Bułki ze słodem jęczmiennym

Pieczywo
bazyliowe.pl Porcje: 12-14
Czas przygotowania: 1h30min

Wychodzi 12-14 bułek

Składniki

  • 500g wody,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 1kg mąki,
  • 50g cukru,
  • 50g miękkiego masła,
  • 20g słodu jęczmiennego,
  • 20g soli,
  • 2 jajka,

Wykonanie

1

Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera w kolejności takiej jak napisałam w przepisie i wyrabiamy ciasto.

2

Przykryć i odstawić na 1h w ciepłe miejsce lub na cała noc w zimne.

3

Po tym czasie formować bułki.

4

Odstawić do wyrośnięcia na 30-60min.

5

Piec 200’C 15-20min.

Moja rada

Można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem lub makiem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz