Jakiś czas temu udało mi się kupić jeszcze truskawki i to chyba były ostatnie. Na szczęście do tego przepisu super sprawdzą się też mrożone owoce. możemy też je zamienić na jakieś inne, np. borówki, mrożone maliny czy brzoskwinie z puszki. Sernik jest łatwy do zrobienia i pyszny. Sernik prawie zawsze jest dobry. Według mnie jest ciastem które po prostu trudno jest zepsuć.
Ten sernik jest lekki i przyjemny w smaku. Wyczuwalny jest charakterystyczny kremowy smak mleka w proszku.
Spód: Ciastka kruszymy i wykładamy na spód blaszki. Najlepiej wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia. Masa serowa: Serek łączymy za pomocą miksera ze śmietanką i cukrem. Następnie dodajemy mleko w proszku i jajka. Gotową masę przekładamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 160’C 1h Po tym czasie sernik należy wystudzić i schłodzić w lodowce (min 2h najlepiej całą noc). Wtedy łatwo go wyjąc z blaszki i ułożyć na talerzu. Na talerzu zakładam na sernik rant z blaszki i robię masę owocową. Warstwa owocowa: Żelatynę namaczam w wodzie i odstawiam. Owoce miksuję za pomocą blendera. Opcjonalnie można dodać łyżkę cukru. Podgrzewam żelatynę i wszystko razem mieszam. Masa szybko tężeje wiec wykładamy na sernik. Po ok. 1h w lodowce można podawać.Sernik z truskawkami i ricottą
Składniki
Wykonanie
-
02/03/2023 -
06/02/2023 -
06/02/2023
Brak komentarzy