SŁODKOŚCI

Sernik z truskawkami i ricottą

15/09/2021

Jakiś czas temu udało mi się kupić jeszcze truskawki i to chyba były ostatnie. Na szczęście do tego przepisu super sprawdzą się też mrożone owoce. możemy też je zamienić na jakieś inne, np. borówki, mrożone maliny czy brzoskwinie z puszki. Sernik jest łatwy do zrobienia i pyszny. Sernik prawie zawsze jest dobry. Według mnie jest ciastem które po prostu trudno jest zepsuć.

Ten sernik jest lekki i przyjemny w smaku. Wyczuwalny jest charakterystyczny kremowy smak mleka w proszku.

Sernik z truskawkami i ricottą

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 1h15min

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 50g oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 500g ricotty,
  • 300ml śmietanki 30%,
  • 50g cukru,
  • 100g mleka w proszku,
  • 2 jajka,
  • Warstwa owocowa:
  • 500g truskawek,
  • 12-15g żelatyny,
  • 100ml wody,

Wykonanie

Spód:

1

Ciastka kruszymy i wykładamy na spód blaszki. Najlepiej wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

2

Serek łączymy za pomocą miksera ze śmietanką i cukrem. Następnie dodajemy mleko w proszku i jajka. Gotową masę przekładamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 160’C 1h

3

Po tym czasie sernik należy wystudzić i schłodzić w lodowce (min 2h najlepiej całą noc). Wtedy łatwo go wyjąc z blaszki i ułożyć na talerzu. Na talerzu zakładam na sernik rant z blaszki i robię masę owocową.

Warstwa owocowa:

4

Żelatynę namaczam w wodzie i odstawiam.

5

Owoce miksuję za pomocą blendera. Opcjonalnie można dodać łyżkę cukru. Podgrzewam żelatynę i wszystko razem mieszam.

6

Masa szybko tężeje wiec wykładamy na sernik. Po ok. 1h w lodowce można podawać.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz