Wymarzyłam go sobie już dawno i wiedziałam, że zrobię go na święta. Taki korzenny sernik idealnie wpisuje się w klimat świąt. Ale spokojnie nie ma przeciwskazań żeby jeść go cały rok. Jak każdy sernik nowojorski jest bardzo łatwy w przygotowaniu. dlatego też się tak polubiliśmy. Żadnego ubijania białek i tym podobnych. Praca przy nim jest łatwa i przyjemna, a jedyny minus to trzeba czekać aż wystygnie żeby ładnie wyszedł z foremki.










Ciastka Lotus kupicie w sklepie Action, natomiast krem kupiłam w Dino ale widziałam też w Dealz. Oczywiście możecie użyć innych ciastek korzennych i kremu np. tego co pojawia się czasami w Lidlu.
Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.
❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️ Spód: Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Wyłożyć na spód foremki. Masa serowa: Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjść płaski. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy. Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min. Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki i robimy polewę. Polewa: Najpierw podgrzewam pastę korzenną aż zrobi się płynna. W mikrofalówce 15-20sec Wylewam na ciasto dekoruję ciastkami i jak ostygnie 15min w lodowce wystarczy można jeść. Średnica foremki 23cmSernik Lotus
Składniki
Wykonanie
Moja rada
2 komentarze
Ola
18/12/2022 at 18:31Jaką średnicę ma formą?
Marta
02/01/2023 at 06:5323cm – zawsze zapominam dopisać – przepraszam 🙂