SŁODKOŚCI

Sernik Lotus

25/01/2022

Wymarzyłam go sobie już dawno i wiedziałam, że zrobię go na święta. Taki korzenny sernik idealnie wpisuje się w klimat świąt. Ale spokojnie nie ma przeciwskazań żeby jeść go cały rok. Jak każdy sernik nowojorski jest bardzo łatwy w przygotowaniu. dlatego też się tak polubiliśmy. Żadnego ubijania białek i tym podobnych. Praca przy nim jest łatwa i przyjemna, a jedyny minus to trzeba czekać aż wystygnie żeby ładnie wyszedł z foremki.

Ciastka Lotus kupicie w sklepie Action, natomiast krem kupiłam w Dino ale widziałam też w Dealz. Oczywiście możecie użyć innych ciastek korzennych i kremu np. tego co pojawia się czasami w Lidlu.

Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.

Sernik Lotus

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Spód:
  • 500g ciastek korzennych,
  • 50g oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 1kg serka z wiaderka,
  • 200g cukru,
  • 70g skrobi ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 200ml jogurtu greckiego,
  • Polewa:
  • 200g pasty korzennej,
  • ciastka korzenne,

Wykonanie

1

❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️

Spód:

2

Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Wyłożyć na spód foremki.

Masa serowa:

3

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjść płaski. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.

4

Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy.

5

Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min.

6

Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc.

7

Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki i robimy polewę.

Polewa:

8

Najpierw podgrzewam pastę korzenną aż zrobi się płynna. W mikrofalówce 15-20sec

9

Wylewam na ciasto dekoruję ciastkami i jak ostygnie 15min w lodowce wystarczy można jeść.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz