SAŁATKI

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

26/01/2022

Cóż mogę napisać słowem wstępu. Tuńczyk to zawsze dobry składnik sałatki. właściwie super zgra się prawie ze wszystkimi dodatkami. Ja tym razem zrobiłam sałatkę w wersji warstwowej ale spokojnie można wszystko wymieszać. Jako dodatek użyłam ryż. Całość to niewiele składników, a smak super. tylko ryż wymaga gotowania – reszta to produkty prosto z paczki. Jak zwykle mały nakład pracy, a efekt końcowy smaczny.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatki
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • 200g ryżu,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 150g tartego sera,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka soli,

Wykonanie

1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

2

Studzimy mieszamy z posiekaną pietruszką i wykładamy na spód.

3

Następnie odlewamy wodę z kukurydzy i wykładamy na ryż.

4

Kolejno tuńczyka bez wody.

5

Mieszamy majonez z jogurtem i dajemy na kolejną warstwę.

6

Na koniec posypujemy serem i gotowe.

7

Można schłodzić i jeść.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz