Powidła robię co roku. Nie wyobrażam sobie świątecznego piernika bez powideł. Te się świetnie nadają, nie są zbite jak sklepowe. Dzięki temu piernik super kruszeje po przełożeniu. Wiem, że piernik znowu zrobię, bo to moje najlepsze świąteczne ciasto. Za oknem już prawie jesień i niedługo przyjdzie czas na przygotowanie ciasta. Jak mam zrobione już powidła wiem, że czas biegnie nieubłagalnie, a to pierwszy krok do świąt;)
Powidła zawsze robię 100% plus cynamon który dodaje świetnego smaku. Nie dodaję zagęstników ani cukru chociaż pewnie jeśli śliwki by były kwaśne coś tam bym dodała. Potem takie powidła można użyć też do owsianek czy naleśników.
Śliwki umyć i wyciągnąć pestki. Gotować do momentu aż zgęstnieją od czasu do czasu mieszając. Najlepsza do tego jest patelnia wok. U mnie to trwało 3h. Po tym czasie dodajemy cynamon i przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15min.Powidła z cynamonem
Składniki
Wykonanie
-
02/01/2023 -
02/01/2023 -
12/07/2022
Brak komentarzy