Takie bułki zawsze kupowała nam babcia w cukierni. Pamiętam doskonale ich smak. Dzisiaj już takich bułek nie kupi się w sklepie. Ciężko o dobrą piekarnię, bo niestety ale wybrano ilość nie jakość. Jeszcze jakiś czas temu kupowaliśmy pieczywo w sklepach/piekarniach w okolicy. Niestety już dłuższy czas piekę w domu, bo takie pieczywo smakuje nam najbardziej. Jest syte, pyszne i wiem dokładnie jakich składników używam. Nie cierpię polepszaczy smaku i spulchniaczy które sprawiają wrażenie, że pieczywo jest jak z powietrza. Staram się dobierać dobrej jakości składniki, bo zdrowie moje i moich bliskich zawsze jest dla mnie priorytetem.
Mleko podgrzewam z masłem aż masło zacznie się topić. Ma być ciepłe nie gorące. Dodajemy pokruszone drodze i kolejno resztę składników ciasta. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1h po tym czasie kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułki. Wychodzi 9-10bułek. Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia 30-60min. Będzie widać jak urosną. Białko mieszamy z mlekiem i smarujemy pędzelkiem wierzch bułek. Posypujemy makiem. Pieczemy 200’C 10-15min aż nabiorą kolorów. Bułki mleczne
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy