PIECZYWO

Bułki mleczne

22/09/2021

Takie bułki zawsze kupowała nam babcia w cukierni. Pamiętam doskonale ich smak. Dzisiaj już takich bułek nie kupi się w sklepie. Ciężko o dobrą piekarnię, bo niestety ale wybrano ilość nie jakość. Jeszcze jakiś czas temu kupowaliśmy pieczywo w sklepach/piekarniach w okolicy. Niestety już dłuższy czas piekę w domu, bo takie pieczywo smakuje nam najbardziej. Jest syte, pyszne i wiem dokładnie jakich składników używam. Nie cierpię polepszaczy smaku i spulchniaczy które sprawiają wrażenie, że pieczywo jest jak z powietrza. Staram się dobierać dobrej jakości składniki, bo zdrowie moje i moich bliskich zawsze jest dla mnie priorytetem.

Bułki mleczne

Pieczywo
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto:
  • 300ml mleka,
  • 50g masła,
  • 20g drożdży,
  • 80g cukru,
  • 5g soli,
  • 600g mąki,
  • 1 jajko + żółto,
  • Dodatkowo:
  • białko + łyżka mleka, mak

Wykonanie

1

Mleko podgrzewam z masłem aż masło zacznie się topić. Ma być ciepłe nie gorące.

2

Dodajemy pokruszone drodze i kolejno resztę składników ciasta. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1h po tym czasie kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułki. Wychodzi 9-10bułek.

3

Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia 30-60min. Będzie widać jak urosną. Białko mieszamy z mlekiem i smarujemy pędzelkiem wierzch bułek. Posypujemy makiem. Pieczemy 200’C 10-15min aż nabiorą kolorów.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz