Chlebek zrobiony z kulek drożdżowych nadzianych serem. Świetna przekąska na imprezę. Sprawdził nam się też fajnie do ogniska. Każdy urywa kuleczkę i po sprawie. Świeży jest najlepszy, ja przyznam, że zjadłam chyba z 10 takich bułeczek maczanych w ketchupie.
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. zwykłe drożdżowe ciasto nadziane serem. fajnie jest przygotować go prędzej, a przed imprezą włożyć do piekarnika. Pięknie wtedy wyrośnie.
Drożdże mieszamy z wodą. Następnie dodajemy mąkę, sól, oliwę oraz żółtko i wyrabiamy ciasto. Ser kroimy w kostki ok. 30szt Ciasto dzielimy na tyle samo kawałków co ser. Każdy kawałek rozpłaszczamy na ręce, kładziemy ser i formujemy kulkę. Układamy w natłuszczonej blaszce. Odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 180'C 25min lub aż się zarumienią.Chlebek kuleczkowy
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy