SŁODKOŚCI

Szybki jabłecznik z kruszonką

03/01/2023

Szybkie ciasta to te z jogurtu greckiego, maślanki czy zsiadłego mleka. Goszczą u nas najczęściej. Po pierwsze są bardzo łatwe do zrobienia, a po drugie są długo świeże. Jeśli nie uda nam się zjeść od razu to na drugi czy trzeci dzień ciasto jest nadal dobre. W dodatku kombinować można z różnymi owocami. A jogurt grecki można bezproblemowo zmienić na maślankę czy zsiadłe mleko. Proste składniki sprawiają, ze zawsze możemy takie ciasto zrobić.

Szybki jabłecznik z kruszonką

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20

Wymiary blaszki: 32x22cm

Składniki

  • 2 jajka,
  • 100g cukru,
  • 200g jogurtu greckiego,
  • 100g oleju,
  • 300g mąki,
  • 15g proszku do pieczenia,
  • Kruszonka:
  • 50g cukru,
  • 50g masła,
  • 50g mąki,
  • 15g wiórek kokosowych,
  • 5g cynamonu,
  • 1 słoik jabłek,

Wykonanie

1

Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jogurt grecki oraz olej.

2

Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

3

Łączymy składniki i wykładamy do blaszki. Na ciasto wykładamy łyżką jabłka ze słoika.

4

Po jednej łyżce w różne miejsca.

5

Z zimnego masła, cukru, wiórek, cynamonu oraz mąki ucieramy kruszonkę wysypujemy na ciasto.

6

Pieczemy 180’C 45min lub do suchego patyczka.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz