SŁODKOŚCI

Sernik nowojorski z bananami

10/11/2021

Sernik ten zrobiłam przypadkowo. Po prostu do mojego ulubionego sernika nowojorskiego dorzuciłam banany i liczyłam na to, że wyjdzie. Wyszedł. Mało tego w połączeniu z kremem kokosowym był wyjątkowo pyszny. Czasami warto zrobić taki eksperyment. Dotychczas moim ulubionym pomysłem na wykorzystanie przejrzałych bananów był chlebek bananowy.

Sernik nowojorski z bananami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 2h

❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️

Składniki

  • Spód:
  • 250g herbatników,
  • 50g masła lub oleju kokosowego,
  • Masa serowa:
  • 1kg zmielonego twarogu lub serka z wiaderka,
  • 50g cukru,
  • 70g mąki ziemniaczanej,
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 300-350g bananów 3szt,
  • Krem kokosowy:
  • 250g mascarpone,
  • 200ml mleczka kokosowego,
  • 30g cukru,
  • 8g żelatyny,
  • 10ml wody,
  • Dodatkowo:
  • wiórki do posypania

Wykonanie

Spód:

1

Herbatniki pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym tłuszczem. Wyłożyć na dno silikonowej foremki i wyrównać.

Masa serowa:

2

Banany pokroić w plastry wszystkie składniki masy wymieszać aż do połączenia. Nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Sernik ma być płaski.

3

Masę sernikowa wylać na ciasteczkowy spód.

4

Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy.

5

Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 1h20min. Razem sernik powinien być w piekarniku 1h30min

6

Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki silikonowej i robimy krem.

Krem:

7

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na bok.

8

Mascarpone ubić z mleczkiem i cukrem. Dodać podgrzaną żelatynę energicznie wmieszać i wyłożyć na sernik.

9

Posypać wiórkami i schłodzić 30-60min

Moja rada

Jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj 2x tyle cukru. Średnica foremki 22cm.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz