SŁODKOŚCI

Mocno czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

25/10/2021

Miałam ostatnio chęć na ciasto ale jedyne co było z owoców to brzoskwinie. W szafie znalazłam czekoladę więc wymyśliłam sobie czekoladowy biszkopt z kremem śmietanowym i brzoskwiami. Na górę dodatkowo zrobiłam polewę i wyszło mocno czekoladowe. Jeśli jesteście wielbicielami czekolady to jest to propozycja dla Was. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, prezentuje się ładnie i jest pyszne.

Mocno czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Spód:
  • 4 jajka,
  • 100g mąki,
  • 100g cukru,
  • 30g kakao,
  • 100g czekolady,
  • 8g proszku do pieczenia,
  • Warstwa brzoskwiniowa:
  • 500ml kremówki,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 300ml wody,
  • 15g cukru,
  • 200g jogurtu greckiego,
  • duża puszka brzoskwiń,
  • Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady 80%,
  • 2-3 łyżki mleka,

Wykonanie

1

Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Delikatnie dodać stopniowo mąkę, proszek i kakao - mieszać na bardzo niskich obrotach. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Wylać na blaszkę i piec 175’C 25min.

2

Galaretki rozmieszać z wodą i odstawić do przestudzenia. Brzoskwinie pokroić. Połączyć z jogurtem. Ubić śmietanę z cukrem i dodać tężejącą galaretkę z jogurtem. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i wyłożyć na wystudzony spód. Schować do lodówki na 1-2h.

3

Po tym czasie rozpuścić czekoladę i posmarować warstwę brzoskwiniową.

4

Schłodzić 30min i gotowe.

Moja rada

Przepis na dużą blachę 37x24cm

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz