Jest sezon na figi, a ja zawsze staram korzystać się z sezonowych dóbr natury i nie przeoczyć momentu kiedy się pojawiają. Figi należą o smacznych owoców. Najbardziej lubię je w owsiance, ciastach czy sałatce. Genialnie sprawdzają się w słodkich ciastach jak i wytrawnych sałatkach lub tarcie. Zwłaszcza kiedy do tego mamy pyszne czerwone wino. jednak tym razem o tych na słodko. Kupiłam figi, bo już były w sklepie. Przyznam, że planu żadnego nie miałam. Wszystko wyszło na spontanie i wyszło zaskakująco dobrze. Zawsze moje dania smakują też inne osoby więc to nie jest jakaś tam moja opinia, że oh i ah, bo to moje. O nie! Prędzej sama skrytykuję swoje dania niż zrobi to ktoś inny. Jeśli mi coś nie smakuje po prostu nie dodaję takich przepisów. Szkoda na nie czas i szkoda, żeby sobie nimi zaprzątać głowę. Ten natomiast jest warty uwagi.
Na samym początku galaretkę rozpuszczamy w wodzie (300ml) i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Kruszymy herbatniki i łączymy z tłuszczem. Wykładamy na spód blaszki. Następnie namaczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy na bok. Ubijamy kremówkę. Do ubitej kremówki dodamy na przemian po łyżce ricotty i cukru aż wszystko się zuzyje i powstanie gładki krem. Podgrzewamy żelatynę i dodajemy do masy energicznie wszystko mieszając zanim żelatyna stężeje wykładamy masę na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki aż masa stężeje +/-15min. Układamy plasterki figi i zalewamy galaretką jeśli już tężeje. Nigdy nie zalewamy ciepłą galaretką, bo owoce wypłyną;) Teraz do lodówki najlepiej na 2h lub całą noc i można jeść.Sernik na zimno z ricottą
Składniki
Wykonanie
-
02/03/2023 -
06/02/2023 -
06/02/2023
Brak komentarzy