Też macie już dość zwykłych kieszonek z owocami z ciasta francuskiego? Mi smakowały tylko na początku. Potem jak na potęgę każdy robił słodkości z francuskiego ja miałam dość. Wtedy zaczęłam używać ciasto francuskie tylko do wytrawnych wypieków. Zazwyczaj były to wytrawne tarty i jakieś przekąski na wieczór, np. pizza na spodzie z ciasta francuskiego. Tym razem poszłam o krok dalej i zrobiłam ciasto, coś zupełnie innego. było pyszne z budyniowym kremem i porzeczkami.
Najpierw należy pociąć ciasto na paski. Potrzebne będzie 9 pasków. I upiec je na papierze do pieczenia w 200’C 20min. Następnie wszystkie składniki na budyń wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w wodzie. Kremówkę ubić i wymieszać na wolnych obrotach z schłodzonym budyniem. Na końcu dodać podgrzaną żelatynę. Na spod rozkładam dwa pasy folii spożywczej. Na folii układam 4 pasy ciasta, wykładam cześć kremu i owoce i kładę 3 pasy ciasta i znowu krem oraz owoce, następnie 2 pasy ciasta, krem i owoce. Reszta kremu jeśli została wykładam i wygładzam ciasto łyżką owijam folią i chowam do lodówki. Następnego dnia obsypujemy wiórkami i gotowe. Ciasto francuskie z kremem
Składniki
Wykonanie
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy