SŁODKOŚCI

Ciasto francuskie z kremem

28/07/2021

Też macie już dość zwykłych kieszonek z owocami z ciasta francuskiego? Mi smakowały tylko na początku. Potem jak na potęgę każdy robił słodkości z francuskiego ja miałam dość. Wtedy zaczęłam używać ciasto francuskie tylko do wytrawnych wypieków. Zazwyczaj były to wytrawne tarty i jakieś przekąski na wieczór, np. pizza na spodzie z ciasta francuskiego. Tym razem poszłam o krok dalej i zrobiłam ciasto, coś zupełnie innego. było pyszne z budyniowym kremem i porzeczkami.

Ciasto francuskie z kremem

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500ml kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody,
  • owoce,
  • wiórki kokosowe,
  • Budyń:
  • 1 jajko,
  • 60g cukru,
  • 10g mąki,
  • 200ml mleka,
  • 30g masła,

Wykonanie

1

Najpierw należy pociąć ciasto na paski. Potrzebne będzie 9 pasków. I upiec je na papierze do pieczenia w 200’C 20min.

2

Następnie wszystkie składniki na budyń wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.

3

Żelatynę namoczyć w wodzie.

4

Kremówkę ubić i wymieszać na wolnych obrotach z schłodzonym budyniem. Na końcu dodać podgrzaną żelatynę.

5

Na spod rozkładam dwa pasy folii spożywczej.

6

Na folii układam 4 pasy ciasta, wykładam cześć kremu i owoce i kładę 3 pasy ciasta i znowu krem oraz owoce, następnie 2 pasy ciasta, krem i owoce.

7

Reszta kremu jeśli została wykładam i wygładzam ciasto łyżką owijam folią i chowam do lodówki.

8

Następnego dnia obsypujemy wiórkami i gotowe.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz