SŁODKOŚCI

Sernik na korzennym spodzie

12/01/2021

Spóźniłam się trochę z dodaniem tego przepisu ale na pewno w tym roku na święta będzie można go wykorzystać. Tak długo jak mamy okres zimowy korzenne smaki mile widziane w jadłospisie. Przecież sernika się nie odmawia…

Wiele razy wspominałam, że u nas nic się nie marnuje. Naprawdę mam bardzo dużą kontrole nad tym co mamy w lodówce i spiżarni. Zawsze uważałam, że najlepiej kiedy za jedno zadanie od początku do końca odpowiada jedna osoba. Druga kwestia to nie wyobrażam sobie żeby coś co można wykorzystać lądowało w śmietniku. Tak też powstał ten przepis.

Pierwszy raz wpadłam na niego tak samo po pieczeniu piernika staropolskiego. Tym razem postanowiłam użyć go znowu. W przepisie jednak użyje sformułowania „ciastka korzenne”. Chodzi o to, że kiedy ktoś go wydrukuje żeby nie zastanawiał się co to są „ścinki po pierniku staropolskim”;)

Kiedy robiłam piernik staropolski ścinałam blaty tak żeby były bardziej proste. W sumie miałam 6 blatów więc tych ścinek trochę było. Położyłam je na blaszkę i wysuszyłam w lekko nagrzanym do 50’C piekarniku uchylonymi drzwiczkami +/- 15min suszenia i potem zostawiłam dalej w piekarniku do wystudzenia. chodzi o to, że jak nie chcemy korzystać z tego ciasta od razu to takie wysuszone może spokojnie leżeć 3-5dni i nam nie spleśnieje. Potem to wszystko łączymy z tłuszczem i mamy gotowy spód do sernika.

Sernik na korzennym spodzie

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12

Składniki

  • Spód:
  • 400g ciastek korzennych,
  • 100g rozpuszczonego masła lub oleju koko,
  • Masa serowa:
  • 750g twarogu najlepiej tłustego,
  • 3 jajka,
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 200g cukru,
  • 100g masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • Krem cynamonowy:
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 200g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

Wykonanie

Spód:

1

Ciastka kruszymy w blenderze i łączymy z tłuszczem. Wykładamy na spod blaszki i wygładzamy łyżką.

Masa serowa:

2

Twaróg najlepiej mielić przez maszynkę 2-3x. Do twarogu dodajemy, jajka, cukier, serek, budyń i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy mikserem do połączenia składników. Wykładamy do blaszki i pieczemy 160’C 1h. Po tym czasie ciasto należy schłodzić najlepiej zostawić w uchylonym piekarniku, a potem schować do lodówki.

Krem cynamonowy:

3

Ubijamy mikserem wszystkie składniki i wykładamy krem na schłodzone wcześniej ciasto.

Moja rada

Sernik najlepszy jest na drugi dzień kiedy całkowicie się zetnie. Nie kroimy ani nie przekładamy na paterę ciepłego sernika.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz