To chyba najczęściej pojawiające się ciasto w naszej kuchni. Szybkie, dobre, wychodzi z każdymi owocami. Robiłam je już na wiele sposobów. Składniki są proste na tyle, że chyba każdy ma je w domu. Nawet kiedy nie mam owoców świeżych daje te ze słoika. Zdarzyło się nawet, że dałam po prostu dżem zamiast owoców. Wczoraj pozbierałam resztki porzeczki i też wyszło super. Wygląda jak drożdżówka ale jest o wiele lepszy, bo drożdżówka dobra tylko świeża, a ten jeśli zostanie jest pyszny także następnego dnia. Maślankę można zamienić na jogurt grecki lub zsiadłe mleko i wyjdzie tak samo pyszny – próbowałam.


Moja blaszka ma 33x23cm Ciasto; Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy olej, maślankę, mąkę oraz sodę. Wyrabiamy ciasto i wykładamy do natłuszczonej blaszki. Posypujemy owocami. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki ucieramy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy 180’C 40-45min. Można obsypać cukrem pudrem lub zrobić lukier (50g cukru pudru, 10ml mleka).Puszyste ciasto z owocami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy