Pierwszy raz coś takiego jadłam w Holandii przygotowanego przez rodzimą Surinamkę. Jakiś czas temu trafiłam przyprawę garam masala odłożyłam do szuflady na później. Być może dla niektórych wyda się to dziwne ale w małej miejscowości czasami trudno jest kupić takie przyprawy w sklepie. Tak samo jak trudno jest kupić fasolkę szparagową zieloną, bo występuje głównie żółta. Potem w Lidl trafiłam naleśniki roti i już wiedziałam, że muszę to zrobić. Na zdjęciu coś tam było ale po latach nie pamiętałam już jak to powinno dokładnie wyglądać. Szukałam i trafiłam na blog a Pinch of Saffron – znalazłam przepis idealny. Krok po kroku opisane jak wszystko powinno być zrobione.
Opiszę Wam jak to wyglądało w moim wykonaniu. Jednak odsyłam do oryginalnego przepisu – kliknij tutaj.
Curry z kurczaka: Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać jeszcze minutę. Dodać mięso z kurczaka - w całości lub pokrojone i przyrumienić. Dodać 2 łyżki garam masala. Wymieszać żeby się nie przypaliło. Dodać pokrojone pomidory. Wymieszać i smażyć 1-2min. Następnie dodajemy ziemniaki - mogą być w całości lub pokrojone. Dodać kostkę bulionu, wodę oraz fasolkę. Gotować pod przykryciem +/-45min W międzyczasie ugotować jajka 7min od zagotowania wody. Pod koniec gotowania można je dorzucić do sosu - nabiorą wtedy fajnego smaku. Dwa ziemniaki wyciągnąć, rozgnieść i wymieszać - zagęszczą sos. Naleśniki roti: Wymieszać mąkę, wodę, sól i oliwę - uformować kulkę. Ciasto włożyć do lodówki. Ugotować ziemniaki (małe kawałki od zagotowania wody 15min)- rozdusić tłuczkiem. Dodać kmin oraz rozduszone ząbki czosnku. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na 4 części. Każdy rozgnieść, włożyć do środka 1/4 mieszanki ziemniaczanej - zamknąć w środku. Rozwałkować na placek średnicy +/-20cm Smażyć na kropli oliwy aż zaczną się przypiekać. Usmażone placki położyć na talerzu i przykryć ściereczką. *Mąka samorosnąca to 500g mąki pszennej typ 450, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody.
1) Sos jest gotowy jak ziemniaki są gotowe. Im większe ziemniaki tym dłuższy czas gotowania. Można je pokroić w kostkę lub ugotować osobno. Ziemniaki w sosie gotują się dłużej niż w wodzie.
2) Kurczaka można pokroić wcześniej ale w kawałkach jest bardziej soczysty.
3) Sos najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu kiedy wszystko ładnie przejdzie.Surinamskie curry z kurczaka i roti
Składniki
Wykonanie
Moja rada
2 komentarze
R
21/08/2022 at 06:27Przyprawa to „Garam masła” może popraw bo czytając gram czlowiek zaczyna rozkmnię
Marta
24/08/2022 at 11:09dzięki za czujność chyba słownik musiał maczać w tym palce tak jak i u Ciebie w nazwie przyprawy 🤣