OBIADY

Surinamskie curry z kurczaka i roti

10/08/2022

Pierwszy raz coś takiego jadłam w Holandii przygotowanego przez rodzimą Surinamkę. Jakiś czas temu trafiłam przyprawę garam masala odłożyłam do szuflady na później. Być może dla niektórych wyda się to dziwne ale w małej miejscowości czasami trudno jest kupić takie przyprawy w sklepie. Tak samo jak trudno jest kupić fasolkę szparagową zieloną, bo występuje głównie żółta. Potem w Lidl trafiłam naleśniki roti i już wiedziałam, że muszę to zrobić. Na zdjęciu coś tam było ale po latach nie pamiętałam już jak to powinno dokładnie wyglądać. Szukałam i trafiłam na blog a Pinch of Saffron – znalazłam przepis idealny. Krok po kroku opisane jak wszystko powinno być zrobione.

Opiszę Wam jak to wyglądało w moim wykonaniu. Jednak odsyłam do oryginalnego przepisu – kliknij tutaj.

Surinamskie curry z kurczaka i roti

Obiad
apinchofsaffron.nl Porcje: 4
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • Curry z kurczaka:
  • 500g mięsa z kurczaka, udka lub pierś
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki garam masala,
  • 3cm imbiru,
  • 500g ziemniaków,
  • 1 kostka bulionu,
  • 300-400ml wody,
  • 400g fasolki szparagowej,
  • 4 jajka,
  • Naleśniki roti:
  • 500g mąki samorosnącej*,
  • 250ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 250g ziemniaków,
  • 2 łyżeczki kminu,
  • 3 ząbki czosnku,

Wykonanie

Curry z kurczaka:

1

Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę.

2

Następnie dodać posiekany czosnek i imbir.

3

Podsmażać jeszcze minutę.

4

Dodać mięso z kurczaka - w całości lub pokrojone i przyrumienić.

5

Dodać 2 łyżki garam masala.

6

Wymieszać żeby się nie przypaliło.

7

Dodać pokrojone pomidory.

8

Wymieszać i smażyć 1-2min.

9

Następnie dodajemy ziemniaki - mogą być w całości lub pokrojone.

10

Dodać kostkę bulionu, wodę oraz fasolkę.

11

Gotować pod przykryciem +/-45min

12

W międzyczasie ugotować jajka 7min od zagotowania wody.

13

Pod koniec gotowania można je dorzucić do sosu - nabiorą wtedy fajnego smaku.

14

Dwa ziemniaki wyciągnąć, rozgnieść i wymieszać - zagęszczą sos.

Naleśniki roti:

15

Wymieszać mąkę, wodę, sól i oliwę - uformować kulkę.

16

Ciasto włożyć do lodówki.

17

Ugotować ziemniaki (małe kawałki od zagotowania wody 15min)- rozdusić tłuczkiem.

18

Dodać kmin oraz rozduszone ząbki czosnku.

19

Ciasto wyciągnąć z lodówki.

20

Podzielić na 4 części.

21

Każdy rozgnieść, włożyć do środka 1/4 mieszanki ziemniaczanej - zamknąć w środku.

22

Rozwałkować na placek średnicy +/-20cm

23

Smażyć na kropli oliwy aż zaczną się przypiekać.

24

Usmażone placki położyć na talerzu i przykryć ściereczką.

Moja rada

*Mąka samorosnąca to 500g mąki pszennej typ 450, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody. 1) Sos jest gotowy jak ziemniaki są gotowe. Im większe ziemniaki tym dłuższy czas gotowania. Można je pokroić w kostkę lub ugotować osobno. Ziemniaki w sosie gotują się dłużej niż w wodzie. 2) Kurczaka można pokroić wcześniej ale w kawałkach jest bardziej soczysty. 3) Sos najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu kiedy wszystko ładnie przejdzie.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

2 komentarze

  • Reply
    R
    21/08/2022 at 06:27

    Przyprawa to „Garam masła” może popraw bo czytając gram czlowiek zaczyna rozkmnię

    • Reply
      Marta
      24/08/2022 at 11:09

      dzięki za czujność chyba słownik musiał maczać w tym palce tak jak i u Ciebie w nazwie przyprawy 🤣

    Zostaw komentarz