Chociaż ten obiad wydaję się być pracochłonny to szybkie danie do przyrządzenia w pół godziny. Jest efektowne i przede wszystkim dobre. Nie znam nikogo komu by nie smakowała w ten sposób podana ryba. Brokuł idealnie komponuje się z śmietanowym sosem podanym z makaronem. Plusem jest też to, że ryba nie wymaga od nas wiele. Wystarczy 10-15min w piekarniku i jest idealnie zrobiona. Przy pieczeniu ryby należy pamiętać żeby nie trzymać jej w piekarniku za długo, bo zrobi się wiór. Wtedy to już tylko można to przerobić może na pastę.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki wrzucić na patelnie posolić i wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem do miękkości ~10min. Na końcu dodać śmietankę i ugotowany makaron i posiekaną pietruszkę. Wymieszać. Pokroić rybę na części i cienkim ostrym nożem odciąć skórę z ryby. W międzyczasie w natłuszczonym naczyniu ułożyć filety z ryby. Przyprawić pieprzem cytrynowym i solą upiec w temp 200’C 10-15min Do talerza wyłożyć makaron, na górę upieczoną rybę, skropić cytryną i gotowe. Czas pieczenia:
10min dla pstrąga łososiowego
15min dla łososiaMakaron z łososiem
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy