OBIADY

Kurczak po tajsku

05/11/2020

Jeśli lubicie nowości, a w dodatku takie niezbyt czasochłonne danie to jest coś dla Was. Na pewno zaglądają tu smakosze kurczaka. Ja średnio przepadam za kurczakiem ale jeśli już to właśnie w takiej postaci z makaronem lub ryżem.

W tym daniu robotę robi sos teriyaki. Wyjątkowo zrobiłam zdjęcie wszystkich składników żebyście dokładnie mogli zobaczyć czego użyłam. W dodatku wszystkie składniki kupicie w markecie na azjatyckim tygodniu.

Produkty są zupełnie przypadkowe – nie jest to współpraca.

Kurczak po tajsku

obiad
bazyliowe.pl Porcje: 4
Czas przygotowania: 30

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 papryka,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki nerkowców,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • pęczek szczypiorku,
  • oliwa lub olej do smażenia,

Wykonanie

1

Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące.

2

Paprykę kroimy w duża kostkę, cebulę tez, pieczarki przekrawamy na połówki- odstawiamy.

3

Na suchym woku prażymy orzechy - jak zrobią się złociste przekładamy na talerzyk.

4

Następnie do woka wlewamy tłuszcz i smażymy mięso na dość dużym ogniu.

5

Kiedy mięso się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, paprykę i pieczarki podsmażamy na średnim ogniu ok. 10-15 min od czasu do czasu przerzucając.

6

Po tym czasie dodajemy dwie łyżki sosu i łyżeczkę cukru - mieszamy.

7

Na koniec dodajemy pokrojony w duże kawałki szczypiorek oraz uprażone wcześniej nerkowce.

8

Ściągamy z ognia i gotujemy w osolonej wodzie makaron. Wszystko razem mieszamy - gotowe!

Moja rada

Najlepiej to danie przygotować w woku.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz