Jeśli lubicie nowości, a w dodatku takie niezbyt czasochłonne danie to jest coś dla Was. Na pewno zaglądają tu smakosze kurczaka. Ja średnio przepadam za kurczakiem ale jeśli już to właśnie w takiej postaci z makaronem lub ryżem.

W tym daniu robotę robi sos teriyaki. Wyjątkowo zrobiłam zdjęcie wszystkich składników żebyście dokładnie mogli zobaczyć czego użyłam. W dodatku wszystkie składniki kupicie w markecie na azjatyckim tygodniu.

Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Paprykę kroimy w duża kostkę, cebulę tez, pieczarki przekrawamy na połówki- odstawiamy. Na suchym woku prażymy orzechy - jak zrobią się złociste przekładamy na talerzyk. Następnie do woka wlewamy tłuszcz i smażymy mięso na dość dużym ogniu. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, paprykę i pieczarki podsmażamy na średnim ogniu ok. 10-15 min od czasu do czasu przerzucając. Po tym czasie dodajemy dwie łyżki sosu i łyżeczkę cukru - mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojony w duże kawałki szczypiorek oraz uprażone wcześniej nerkowce. Ściągamy z ognia i gotujemy w osolonej wodzie makaron. Wszystko razem mieszamy - gotowe! Najlepiej to danie przygotować w woku.Kurczak po tajsku
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
02/03/2023 -
06/02/2023 -
06/02/2023
Brak komentarzy