Pomyśleć, że jeszcze rok temu sernik był ostatnim ciastem po jakie bym wyciągnęła rękę. W ciągu ostatniego roku piekłam go już tyle razy w różnych wariantach, że bardzo się polubiliśmy. Jednak zawsze piekę go tylko na ciasteczkowym spodzie.
Tak jest szybciej i łatwiej. Pomijamy też ryzyko ewentualnego zakalca.

W zeszłym roku piekłam taki sam sernik tylko bez kajaku i bez maku. Zatem jeśli któregoś składniku akurat nie macie przepis jest nadal aktualny.
Ciastka kruszymy w blenderze dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy i wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy średnica 24 cm. Twaróg wcześniej zmieliłam w maszynce 3x. Dodałam do niego 3 całe jajka, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczana i mak. Wymieszałam w mikserze i wylałam na ciasteczkowy spód. Pieczemy 1 h w piekarniku nagrzanym do 160’C. kiedy wystygnie na górę wykładamy kajmak.Sernik z makiem i kajmakiem
Składniki
Wykonanie
-
02/01/2023 -
02/01/2023 -
12/07/2022
Brak komentarzy