SŁODKOŚCI

Sernik z makiem i kajmakiem

06/11/2020

Pomyśleć, że jeszcze rok temu sernik był ostatnim ciastem po jakie bym wyciągnęła rękę. W ciągu ostatniego roku piekłam go już tyle razy w różnych wariantach, że bardzo się polubiliśmy. Jednak zawsze piekę go tylko na ciasteczkowym spodzie.
Tak jest szybciej i łatwiej. Pomijamy też ryzyko ewentualnego zakalca.

W zeszłym roku piekłam taki sam sernik tylko bez kajaku i bez maku. Zatem jeśli któregoś składniku akurat nie macie przepis jest nadal aktualny.

Sernik z makiem i kajmakiem

Ciasta
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 1,5 h

Składniki

  • 400 g ciastek korzennych,
  • 100 g masła/oleju koko,
  • 500 g twarogu - półtłusty,
  • 3 jajka,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki maku,
  • 100 g masy kajmakowej,

Wykonanie

1

Ciastka kruszymy w blenderze dodajemy rozpuszczony tłuszcz.

2

Mieszamy i wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy średnica 24 cm.

3

Twaróg wcześniej zmieliłam w maszynce 3x. Dodałam do niego 3 całe jajka, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczana i mak. Wymieszałam w mikserze i wylałam na ciasteczkowy spód.

4

Pieczemy 1 h w piekarniku nagrzanym do 160’C. kiedy wystygnie na górę wykładamy kajmak.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz